Китай сключва с Катар една от най-големите сделки за втечнен природен газ досега

Двайсет и седем години Qatar Energy ще изпраща на Sinopec по 4 млн. тона втечнен природен газ годишно

19:25 | 21 ноември 2022
Автор: Уалид Ахмед
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай подписа забележително споразумение на стойност 60 млрд. долара за закупуване на втечнен природен газ от Катар, тъй като втората по големина икономика в света се стреми да засили енергийната си сигурност за десетилетия напред.

Qatar Energy ще изпраща на Sinopec 4 млн. тона втечнен природен газ годишно, считано от 2026 г., обявиха контролираните от държавата компании на виртуална церемония в понеделник. Сделката ще продължи 27 години, което я прави най-дългото споразумение за доставка на втечнен природен газ в Китай до момента, по данни на BNEF. То е и едно от най-големите в страната по отношение на обема.

Държавите по света бързат да си осигурят гориво за електроцентрали и отопление от големи износители като Катар и САЩ, което води до покачване на цените. Световният пазар на втечнен природен газ е почти изчерпан от гледна точка на предлагането, а до 2026 г. няма да има почти никакво ново производство.

Европа се опитва да замени руския тръбопроводен газ с втечнен природен газ, въпреки че преговорите с Катар са в застой поради нежеланието на страни като Германия да се ангажират с дългосрочни договори. Много от правителствата на ЕС искат постепенно да се откажат от изкопаемите горива и смятат, че сделките с втечнен природен газ биха били в разрез с техните цели за опазване на климата.

Макар че вносът на втечнен природен газ в Китай спадна тази година заради строгата правителствена политика за нулеви количества, търсенето се очаква да се възстанови още през 2023 г. и да продължи да расте през следващото десетилетие. През миналата година Китай беше най-големият вносител на втечнен природен газ в света, а държавните му купувачи са заети с подписването на договори за доставка с производители.

Газът за Sinopec ще идва от разширяването на North Field East, което ще струва на Катар и инвеститори, сред които Shell Plc и Exxon Mobil Corp. почти 30 млрд. долара. Това е първият договор за доставка за проекта, който трябва да увеличи годишния капацитет на Катар за производство на втечнен природен газ от 77 млн. тона на 110 млн. тона за три години.

Здрави връзки

Министърът на енергетиката на Катар и ръководител на QE, Саад ал Кааби, подписа споразумението с МА Йонгшенг, председател на Sinopec. Сделката е на стойност около 61 млрд. долара (2,3 млрд. долара годишно) по днешните цени за дългосрочни договори, според изчисления на Bloomberg.

Тя ще "затвърди още повече отличните двустранни отношения" между Китай и Катар и "ще помогне за задоволяване на нарастващите енергийни нужди на Китай", заяви Ал Кааби.

Катар инвестира приблизително още 15 млрд. долара в разширяването на своето находище North Field South. Това ще повиши капацитета на страната до 126 млн. тона годишно и трябва да бъде завършено до 2027 г.