В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Позитивният ефект на евтиния азерски газ ще намалее още през декември

Адв. Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", "В развитие", 09.11.2022 г.

18:05 | 9 ноември 2022
Обновен: 18:44 | 9 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Енергийните пазари в Европа са спокойни на високи нива с навлизането в зимния сезон заради пълните на над 95% газохранилища, възможностите за доставки на допълнителни количества газ от Африка и САЩ и взетите мерки за намаляване на потреблението. Има сигнали за обсъждане на подобни мерки и в България, но за момента няма конкретни предложения от правителството извън допълнителните "доброволни вноски" от производителите и търговци на електроенергия към фонда за компенсации. Помощите за бизнеса само ще се увеличават с намаления таван от 200 лв/MWh за ток за всички потребители и очакваното поскъпване на природния газ. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

"Булгаргаз" намали регулираната цена до 123.87 лв./MWh за ноември, но тази цена няма да я видим следващия месец. Спотовите пазари са се вдигнали; независимо от добрите търгове на "Булгаргаз", ще намалява позитивният ефект на фиксирания обем на азерския газ на фона на по-голямото потребление в страната. Ако сега е "тежал" почти 50% върху цената, след това ще е доста по-малко. Цената може да се повиши до 150 лв./MWh - 160 лв./MWh за декември."

Цените на газа в Европа са успокоени около 100 евро/MWh с очаквания за Q1 от 120 - 130 евро, което според пазарните участници е таванът, на който индустрията е склонна да купува, каза Кискинов, но добави че заради физическите ограничения за доставка на количества и достигнатия максимум на капацитета по тръбопроводи цените в Германия могат рязко да скочат, ако се получи дефицит.

"Ако няма проблеми със снабдяването по различните газопроводи, това ще бъдат нивата. Ако имаме сътресения в Германия - потребление изведнъж извън нормалното - това веднага ще повдигне пазарите."

Според Кискинов ниво от 160 евро/MWh е по-вероятна заради цените на които са нагнетявани хранилищата, рисковете от по-студена зима и евентуални прекъсвания по все още работещи газопроводи от Русия като "Турски поток".  

Пазарите на електроенергия се движат в успокоени граници предвид предстоящата зима, но на високи стойности от 350 лв./MWh - 390 лв./MWh, достигащи пикови нива от 480 лв./MWh. Пускането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" не бе усетено в цената заради пазарната свързаност със съседни държави, но повиши търгуваните количества с близо 20 хил. MWh до около 80 хил. MWh в понеделник. Цените в Унгария са в низходящ тренд заради топлото време с очаквания за Q1 от 365 евро/MWh.

Идеята на Народното събрание да намали тавана за енергийни помощи с 50 лева до всичко над 200 лв./MWh за всички потребители само ще увеличи натиска върху Фонд сигурност на електроенергийната система, който се използва за компенсациите и който изглежда се очаква да се пълни с повече приходи от вноски от АЕЦ, въглищни централи, ВЕИ и търговците на ток, чиито печалби ще бъдат прибирани над 5% при сделки с други търговци и 15% с крайни клиенти.

Ограниченията върху печалбата на търговците ги кара да избягват риска и водят до вяла търговия като има слаб интерес за предложените договори на ТЕЦ "Марица Изток 2" за декември и цялата 2023 г.

"Явно идеята е да се пълни Фондът, доколкото може... Тази мярка няма да стимулира намаляване на потреблението и това е видно от проекта на постановлението, защото в него пише как ще се изземват вноски, но няма нищо за критерии за енергийна ефективност."

Има информация за дискусии за по-големи помощи при увеличаваща се енергийна ефективност на бизнеса, но нищо конкретно като предложение, каза Кискинов.

Как ще се отрази преминаването на малкия и средния бизнес към регулирания пазар и ще има ли ефект облагането с 33% на свръхпечалбите на петролни и газови компании може да гледате във видеото.

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите и предизвикателствата пред кръговата икономика, възможностите за зелени инвестиции, „зеленото бъдеще“ на финансовите технологии и устойчивите модели за подобряване на енергийната ефективност ще бъдат на фокус по време на „Tech 21: Кръгова икономика". Новото издание на специалния телевизионен проект, който Bloomberg TV Bulgaria реализира, ще се излъчи на 13 ноември от 20:00 часа в ефира на бизнес телевизията.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.