Спадът на търсенето ще помогне на Европа да оцелее без руски газ и догодина

Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, "В развитие", 10.11.2022 г.

16:30 | 10 ноември 2022
Обновен: 16:41 | 10 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Политиката на Китай за нулев Covid подкопава потреблението и доверието на инвеститорите. Един от най-големите райони в Китай затвори градовете си с цел контрол над заболяването и това оказва влияние върху търсенето на петрол. Това каза Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Дубайският суров петрол се срина до най-ниското си ниво от няколко седмици и това е един пример какво е влиянието в Азия. Но дори и тези цени са твърде високи за много държави, заяви Княжевич. "Както чухме от изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика, много от държавите, внасящи петрол, ще бъдат повлияни, ако ОПЕК реши да намали производството и много страни в Африка, Азия и Латинска Америка може да влязат в рецесия". 

За следващия катализатор на цените на природния газ Наталия Княжевич каза, че от една страна наистина хранилищата са запълнени 95% преди пика на сезона, макар до сега температурите да бяха по-високи от обичайните. "Очаква се следващата седмица те да се понижат, така че цените може отново да се повишат, но ще продължим да следим политическите мерки". 

В петък ЕК планира дебат по инструментите за ограничаване на енергийните цени, припомни Княжевич. "Много анализатори се фокусират над следващата година, защото тя ще бъде истински тест за Европа, за да видим дали тя ще може да оцелее без руски газ". 

"Френската компания, която оперира основната газопреносна мрежа в страната, днес обяви печалбата си. За девет месеца тя е скочила с 84%. От компанията заявиха, че енергийните договори, както и намаляването на търсенето на газ ще позволи на европейските държави да оцелеят без руски газ догодина. Така че вероятно положението не е толкова тежко". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.