Египет гаси светлините в Кайро, за да продава повече газ на Европа

Европейските цени на газа спадат, тъй като времето се очаква да стане по-топло

19:03 | 17 ноември 2022
Обновен: 19:33 | 17 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Египет се надпреварва да осигури повече природен газ за Европа, като намали вътрешното потребление на енергия, част от усилията да напълни държавната хазна на фона на икономическа криза.

Египетското правителство започна програмата си това лято, като намали осветлението на някои улици, площади и други обществени зони, както и в магазини и правителствени сгради. Целта е да се опита да намалим количеството природен газ, необходимо за производство на електроенергия, с 15% и да изпрати този излишък на купувачи в Европа, които плащат високи цени за втечнен природен газ.

В центъра на Кайро правителствените сгради и търговските центрове вече са длъжни да намалят светлините по фасадите си и да настроят климатика за температури над 25 градуса по Целзий или 77 градуса по Фаренхайт. Властите също наредиха прожекторите на спортните стадиони да бъдат изключени през нощта.

На някога ярко осветения площад Тахрир в столицата фараонският обелиск и сфинксовете светят слабо, докато светлините на околните сгради и улици са изключени.

„Площадът не е толкова оживен, колкото беше. Сега трябва да седим на тъмно“, каза Ахмед Абу Бакр, 43-годишен архитект, пред The Wall Street Journal.

Възможността за египетското правителство да продава повече газ на Европа може да спомогне за увеличаване на резервите в чуждестранна валута. Тази година от страната изтекоха над 20 милиарда долара капитал на фона на намаляващото доверие на инвеститорите в местната икономика. Египет беше ударен първо от пандемията на Covid-19, след това от нарастващата инфлация на фона на войната в Украйна. Силният щатски долар също засегна способността на Египет да плаща за внос.

Миналия месец Египет сключи сделка с Международния валутен фонд за заем от 3 милиарда долара и тази година успя да привлече някои заеми и депозити от богати държави от Персийския залив, но през следващите години ще му трябва много повече, за да изплати десетките милиарди щатски долари, които дължи на международни кредитори.

Египетският премиер Мостафа Мадбули изчисли през август, че спестяването на 15% от вътрешното производство на електроенергия ще донесе приходи от 450 милиона долара на месец от допълнителен износ на газ.

Египет е изнесъл 8,9 милиарда кубически метра газ миналата година за страни, включително Турция, Индия, Пакистан и Бангладеш, според базираната в Осло изследователска компания Rystad Energy. Само около 15% от общото количество, или 1,3 милиарда кубически метра, са отишли ​​за Европа.

Досега тази година Египет е изпратил 4 милиарда кубически метра газ в Европа, според Rystad. Алжир, сега вторият по големина доставчик на газ в Европа след Норвегия, подписа споразумения за доставки на повече по тръбопровод, докато САЩ изпратиха десетки милиарди кубични метри в доставки, увеличавайки резервите и изпращайки цените надолу.

Египет може да срещне трудности да поддържа нарастването на износа си, казват енергийни анализатори. Някои от газовите находища в страната намаляват и търсенето е напът да продължи да расте. Египет е произвел рекордните 70 милиарда кубически метра газ миналата година, но е консумирал около 63 милиарда.

Тъй като населението на Египет – сега около 107 милиона души – бързо се увеличава, търсенето на газ от домакинствата изглежда ще нарасне.

Египет оперира само с две съоръжения за втечняване, през които минава износът на LNG. Централите, и двете на северното крайбрежие на страната, имат общ капацитет от около 16 милиарда кубически метра годишно. Страната няма тръбопроводи към Европа и преговорите за изграждане на регионална инфраструктура са в застой, отчасти поради липсата на средства.

„Не съм голям оптимист, че Египет може да поддържа тези нива“, каза анализаторът от Rystad Пранав Джоши за неотдавнашния ръст на доставките за Европа.

Цените падат заради топлото време

Междувременно, цените на природния газ в Европа продължиха спада си в четвъртък, тъй като метеорологичните прогнози сочат по-високи температури, сигнализирайки, че началото на отоплителния сезон в региона може да бъде отложено още.

Бенчмарковите фючърсите поевтиняха с цели 10,2%, след спад от 8,2% в сряда. По-топло време се очаква в Скандинавия, докато температури над нормалните се очакват за югозападна Европа следващата седмица, се казва в доклад на Maxar.

Търговците следят отблизо метеорологичните тенденции, докато газовите хранилища в Европа са почти пълни, което трябва да служи като буфер за зимата. Ниските температури и силните потоци на втечнен природен газ облекчиха опасенията за доставките през последните седмици, но запасите може бързо да бъдат изчерпани, ако внезапно застудяване увеличи търсенето.

Няколко анализатори прогнозират, че Европа ще може да премине през първата си зима с ограничени руски доставки - ако времето остане меко. Но нестабилността остава и цените на газа все още са повече от три пъти над средните за последните пет години. Експерти и власти продължават да призовават населението да пести енергия.

„Намираме се в по-добра ситуация, но това не означава, че трябва да се отпуснем“, каза Катрин Макгрегър, главен изпълнителен директор на Engie SA, на Bloomberg New Economy Forum в Сингапур в четвъртък. „По отношение на цените може да се очаква продължителна нестабилност.“

Междувременно Европейският съюз продължава разговорите за начини за ограничаване на скоковете в цените на газа преди срещата на енергийните министри следващата седмица. Точните параметри за задействане на т. нар. пазарен коригиращ механизъм за TTF на Нидерландия ще бъдат фиксирани предварително, за да се избегнат дългите процедури за вземане на решения, според документ на Европейската комисия, споделен с държавите-членки във вторник.

Фючърсите за месец напред на TTF, европейският газов бенчмарк, паднаха със 7,5% до 105 евро за мегаватчас в четвъртък сутринта в Амстердам.