Енергийната криза в Европа ще предизвика години на недостиг и спиране на тока

За да замени руския газ, Европа изкупува гориво, което преди е отивало в развиващите се страни

17:00 | 13 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg Businessweek
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сметките ще бъдат високи, но Европа ще оцелее през зимата: купила е достатъчно петрол и газ, за ​​да издържи през отоплителния сезон.

Много по-големи разходи ще бъдат поети от най-бедните страни в света, които бяха изключени от пазара на природен газ поради внезапно скочилото търсене в Европа. Това оставя страните с нововъзникващи пазари неспособни да посрещнат днешните или утрешните нужди, а най-вероятните последици - спиране на фабрики, по-чести и по-дълготрайни недостиги на електроенергия, разпалване на социални вълнения - могат да се разпрострат през следващото десетилетие.

„Опасенията за енергийната сигурност в Европа водят до енергийна бедност в нововъзникващия свят“, каза Саул Кавоник, енергиен анализатор в Credit Suisse Group AG. „Европа изсмуква газ от други страни на каквато и да е цена.“

След лято на прекъсвания на тока и политически сътресения, по-хладното време и проливните дъждове облекчиха непосредствената енергийна криза в Пакистан, Индия, Бангладеш и Филипините. Но всяко облекчение обещава да бъде временно. Предстоят по-ниски температури и шансовете за осигуряване на дългосрочни доставки са малки. Силният щатски долар само усложни ситуацията, принуждавайки нациите да избират между закупуване на гориво или извършване на плащания по дълга. При тези обстоятелства глобалните доставчици на гориво са все по-предпазливи да продават на страни, които може да се насочат към фалит.

В центъра на темата е отговорът на Европа на затягането на доставките на гориво и войната в Украйна. Откъснати от руски газ, европейските страни се насочиха към спот пазара, където енергията, която не е запазена за определени купувачи, се предоставя за доставка с кратко предизвестие. С нарастването на цените някои доставчици за Южна Азия просто са отменили отдавна планираните доставки в полза на по-големи печалби другаде, казват търговци.

„Доставчиците не трябва да се съсредоточават върху осигуряването на своя LNG за пазари с ниска цена“, каза Рагав Матур, анализатор в Wood Mackenzie Ltd. По-високите цени, които могат да получат на спот пазара, повече от компенсират каквито и да е санкции, които могат да платят за избягване на планираните доставки. И тази динамика вероятно ще се задържи с години, казва Матур.

Щетите, причинени от глобалното затопляне, като опустошителните наводнения в Пакистан, също причиняват икономически хаос в нововъзникващите нации, което подтиква лидерите на климатичните преговори на ООН в Египет този месец да обсъдят как по-богатите страни могат да помогнат за предоставянето на повече подкрепа.

В същото време Европа ускорява изграждането на плаващи терминали за внос, за да донесе повече гориво в бъдеще. Германия, Италия и Финландия са осигурили регазифициращи мощности. Нидерландия започна да внася LNG от нови плаващи терминали през септември. Търсенето на природен газ в Европа се очаква да нарасне с близо 60% до 2026 г., според BloombergNEF.

Износителите в Катар и Съединените щати сега приемат оферти от европейски вносители, които искат да закупят гориво, за да запълнят новия капацитет. За първи път нововъзникващи нации като Пакистан, Бангладеш и Тайланд са принудени да се конкурират по цена с Германия и други икономики, няколко пъти по-големи от техния размер.

„Ние вземаме назаем енергийните доставки на други хора“, каза главният изпълнителен директор на Vitol Group Ръсел Харди. „Не е страхотно нещо.“

Обикновено, когато има краткосрочен недостиг, нациите могат да подписват дългосрочни договори за доставка, като плащат фиксирана ставка за гарантиране на надеждни доставки в продължение на години. Този път това не проработи. Дори оферти за доставки, започващи години в бъдещето, се отхвърлят.

Индия се провали в последния си опит да запази доставки, започващи през 2025 г. Бангладеш и Тайланд по същество изоставиха усилията си да подпишат договори, които започват преди 2026 г., когато огромни нови заводи за износ в Катар и САЩ планират да започнат да доставят гориво. Миналия месец Пакистан не успя да сключи шестгодишна сделка, която трябваше да започне следващата година, след като няколко опита за краткосрочни покупки също се провалиха.

„Мислехме, че кризата ще приключи до края на годината, но не е така“, каза Кулит Сомбацири, постоянен секретар на министерството на енергетиката на Тайланд, на брифинг в понеделник. Ако цените на втечнения природен газ продължат да растат, добави той, правителството ще трябва да обмисли мерки като затваряне на магазини и други високоенергийни предприятия.

Доставчиците на втечнен природен газ се опасяват, че тези нации няма да могат да плащат за обещаните доставки. Горивото се оценява в щатски долари, а една доставка в момента струва близо 100 милиона долара. За сравнение, доставките на LNG са били средно 33 милиона долара през 2010 г. А разходите са още по-високи в местните валути, тъй като доларът бързо поскъпва, което увеличава натиска върху обсадените финанси на страните.

Валутните резерви на Пакистан паднаха до най-ниското ниво от три години миналия месец, тласкайки кредитния рейтинг на нацията от Moody's Investors Service още по-дълбоко в рейтинг "боклук". Резервите на Бангладеш, Индия и Филипините са на двугодишно дъно. В Тайланд, където инфлацията вече е на 14-годишен връх, а резервите са на петгодишно дъно, централната банка предупреди, че ситуацията ще се влоши, ако батът не се стабилизира скоро.

Без руски газ към Европа, световните газови пазари ще останат напрегнати. Спот цените ще останат високи и без възможността да осигурят дългосрочни доставки, развиващите се страни може да търсят по-мръсни горива или други партньори.

Импулсът зад растежа на природния газ в развиващите се икономики се забави, особено в Южна и Югоизточна Азия, накърнявайки идеята за газа като преходно гориво, каза Международната агенция по енергетика в своята Световна енергийна прогноза за 2022 г. Природният газ е най-чисто изгарящото изкопаемо гориво и отделя по-малко CO2 от въглищата.

Недостигът на енергия вече сближи нововъзникващия свят и Русия. Русия беше повече от щастлива да предложи гориво на Пакистан, Индия и други, които бяха изключени от спот пазара.

„Установихме контакт с руската страна. Ние, разбира се, сме много заинтересовани от закупуването на LNG“, каза Шафкат Али Хан, посланик на Пакистан в Русия, пред държавната агенция ТАСС. „Ако богатите страни отнемат целия LNG, какво ще се случи с нас?“

Докато вносът на втечнен природен газ в Китай спадна като цяло отчасти поради високите спот цени, нацията увеличи покупките на руски втечнен природен газ с голяма отстъпка. Доставките от Русия до Китай са се увеличили с около 25% досега тази година, според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg.

По-бедните страни също могат да се обърнат към по-евтини горива като въглища и нефт. Или ще се стремят да развият свои собствени вътрешни ресурси. Международната търговска камара на Бангладеш призова правителството да действа по-бързо с проучването на природен газ както на брега, така и в морето, за да замени скъпия LNG. Критиците на правителството на Пакистан се питат защо не са използвали газовите резерви в части на страната.

„Единственото спасение ще бъде, ако не стане прекалено студено“, каза Шаик Джауед, управляващ директор на JK Group, базиран в Пакистан доставчик на текстил за глобални хотелски вериги. Това лято, за първи път от 25 години, компанията получи само половината от необходимия газ, каза той. Ако трябва, може да разчита на електричество и електроенергия, генерирана от въглища. „Това е крайната мярка, но затварянето не е опция.“

За хората, които се притесняват от изменението на климата и околната среда, нито един от тези варианти не е добър. Въглищата и петролът са много по-мръсни от газа. Процесът на извличане на нови изкопаеми горива е енергоемък и е свързан с повишено замърсяване и дори земетресения.

„Ако природният газ ще бъде извън нашите възможности, очевидно гледате да се върнете към въглища до известна степен, защото се нуждаете от базовото ниво на генериране на електроенергия“, каза Нирмала Ситараман, министър на финансите на Индия, миналия месец. „И това просто не може да се направи само чрез слънчева или вятърна енергия.“

Възобновяемите енергийни източници, като слънчевата енергия, биха могли да осигурят облекчение в крайна сметка. Дотогава високите цени ще свършат част от работата. Растежът на търсенето на газ в нововъзникващата Азия се забави „забележимо“ между януари и юли, тъй като изключително високите цени намалиха потреблението, според МАЕ. Тайланд, най-големият потребител на газ в региона, отчете 12% спад в търсенето през този период, тъй като високите цени натиснаха потреблението в енергийния сектор и намаляващото вътрешно производство намали предлагането.

Правителствата ще трябва да свършат останалото, да разпределят горивото и да планират спирания на тока, когато няма достатъчно енергия.

Ще отнеме до четири години, докато пазарът се балансира, каза Матур от WoodMac. Дотогава променливите цени ще бъдат норма и, каза той, „LNG ще принадлежи първо на „развитите“, а остатъците ще са за „развиващите се“.

Страните в Южна Америка, като Бразилия и Аржентина, може да са малко по-изолирани, предвид инвестициите във водноелектрическа енергия. Въпреки това сметката за внос на Бразилия се е увеличила повече от два пъти през първите седем месеца на тази година до 3,7 милиарда долара, резултат от скока на цените в чужбина и забавянето на проект за вътрешен тръбопровод. Ако дъждовният сезон закъснее тази година, Бразилия може да се наложи да спечели време с още повече внос на LNG.

„Не трябва да забравяме, че частта от LNG, която ние получаваме, се взима от някой друг“, каза главният изпълнителен директор на Gunvor Group Ltd. Торбьорн Торнквист.

Междувременно Филипините и Виетнам преосмислят плановете си да започнат да внасят LNG. Филипините продължават да отлагат началото на своя първи терминал за внос, докато правителството във Виетнам обмисля съкращаване на капацитета за планирани газови електроцентрали. Тези проекти са предназначени да отговорят на нарастващото вътрешно търсене. Политиците все още не са предложили алтернатива.