Твърде много газ: изненадващият проблем на Европа насред енергийната криза

Рисковете все още предстоят: много зависи от времето и рязко застудяване бързо ще накара Европа да посегне към запасите си

08:01 | 26 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа изведнъж има повече газ, отколкото може да използва.

Откъсната от руския внос, на който дълго време разчиташе, Европа се втурна да внася втечнен природен газ от цял ​​свят, за да запълни хранилищата си. Сега комбинация от необичайно топло време и успешно наддаване за товари означава, че съоръженията са почти пълни, преди европейците дори да са увеличили термостатите. Цените на газа също са спаднали рязко и са по-малко от една трета от летния си пик.

Рисковете все още предстоят: много зависи от времето и рязко застудяване бързо ще накара Европа да посегне към запасите си. Правителствата също са на ръба относно заплахата от повече саботажи на енергийни активи, които биха могли да обърнат пазара. Но в края на октомври континентът е в по-добра форма, отколкото политиците смееха да се надяват.

Доставките на газ от Русия се свиват от миналата година. Потоците по ключовия тръбопровод "Северен поток" бяха спрени това лято, преди няколко взрива да повредят връзката миналия месец. Мекото време засега помага за ограничаване на търсенето, но европейските политици се притесняват, че по-ниските цени на газа - в сравнение с летния скок - ще стимулират по-високо потребление, когато температурите паднат.

„Пренасищането с газ в Европа се очаква да продължи поне до декември“, каза Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в италианската енергийна компания Illumia. „Малко вероятно е Европа да стане свидетел на продължително студено време през ноември.“

Газът е близо до най-ниското ниво от юни, въпреки че опасностите все още са в ценообразуването на пазара. Февруарските фючърси се търгуват с 44% премия спрямо ноември, а разходите за следващата зима също са по-високи, което показва, че се очаква проблемите с доставките да продължат.

Всичко това означава, че намаляването на употребата, въпреки примамката на по-ниските цени, остава от съществено значение. Според Timera Energy намаляването на търсенето на газ през 2022 г. се оценява на около 7-9%, „основно предизвикано от затварянето на големи промишлени потребители“. „Това обаче е под целта на ЕС от 15%.

„Способността на Европа да се справи с паралелна енергийна и газова криза през следващите две години зависи силно от способността ѝ да намали търсенето“, казаха анализатори от Timera в блог. „Смятаме, че кризата далеч не е приключила."

Усилията на Европа да натрупа запаси означават, че европейските хранилища са пълни на 93,6%, а Германия е на 97,5%, според Gas Infrastructure Europe. Въпреки че това осигурява известно удобство на пазара, в Германия е достатъчно само да отговори на търсенето за два месеца по-студено време, така че Европа ще трябва да продължи да привлича товари от LNG.

Но времето изглежда ще остане по-меко от обичайното до ноември, според метеорологичния модел на Bloomberg.

Засега корабите продължават да пристигат. Северозападна Европа е напът да получи 82 танкера LNG този месец, с 19% повече в сравнение със септември. Повече кораби остават по-дълго в състояние на така нареченото "плаващо хранилище" в очакване на по-високи цени и на фона на ограничен капацитет за получаване на горивото, според корабните брокери Fearnleys A/S. Тази ситуация може да продължи до средата на януари, според Oystein Kalleklev, главен изпълнителен директор на LNG корабособственика Flex LNG Ltd. в Осло.

Индексът на Bloomberg за натоварени танкери на вода в продължение на 20 дни или повече се повиши до най-високото си ниво поне от 2017 г. Миналата седмица испанската Enagas SA предупреди, че може да се наложи да ограничи броя, тъй като има малко място за поемане на излишния внос.

Докато цените падат в момента, търсенето от Азия може да се повиши и Русия все още може да прекрати потоците от газ, които преминават през Украйна, целенасочено или чрез увреждане на инфраструктурата, докато боевете там продължават. И двете биха увеличили натиска върху цените и също така биха затруднили пълненето на складовете през следващата година.

Междувременно европейските енергийни министри също обсъждат временно ограничение на референтните цени на газа. Един от основните аргументи срещу мярката е, че тя може да затрудни Европа да продължи да привлича LNG, от който се нуждае тази зима.

„Когато температурите започнат да падат и складовете да се изпразват, пазарната реалност на несъответствието между предлагането и търсенето ще означава по-високи цени, което ще доведе до допълнителен инфлационен натиск“, каза Катя Яфимава, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания. „Този ​​проблем вероятно ще стане по-остър през следващата зима.“