Китай препродава на Европа втечнения природен газ от САЩ на огромна печалба

Мудната икономика позволява на китайските енергийни компании да се възползват от високите световни цени

12:08 | 5 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото забавяне в Китай, търговската сделка от ерата на Тръмп и отчаяното търсене в Европа на природен газ създават неочаквани печалби за някои китайски енергийни компании. Необичайната ситуация от своя страна помага на Европа да се запаси за зимата, пише The Wall Street Journal.

Поради спада в търсенето ма вътрешния пазар китайските компании, които подписаха дългосрочни договори за закупуване на втечнен природен газ (LNG) от САЩ, продават излишъка и печелят стотици милиони долари на товар. Сред купувачите са Европа, Япония и Южна Корея. Само 19 LNG кораба от САЩ са акостирали в Китай през първите осем месеца на годината, в сравнение със 133 за същия период на миналата година.

Китай получава близо 30% повече газ от Русия тази година в сравнение с миналата, показват данни на китайските митници. Увеличението се дължи на планирано увеличение на доставките от тръбопровода „Силата на Сибир“ и от закупуване на руски LNG, обикновено със сериозна отстъпка, показват данните за доставките.

Китайските продажби за Европа са твърде малки, за да помогнат на континента да избегне потенциален недостиг тази зима. Но те предоставят поглед към повишената зависимост на Москва от Пекин. Русия се обърна към Китай за икономическа и политическа подкрепа след нахлуването в Украйна, но китайските компании подкопават усилията й да посее разделение в Европа след спирането на доставките на газ.

САЩ и Китай договориха редица дългосрочни сделки за втечнен природен газ на фона на натиска върху Пекин от търговската сделка на администрацията на Тръмп за увеличаване на вноса от САЩ. За разлика от договорите за втечнен природен газ от други страни, дългосрочните договори за втечнен природен газ в САЩ обикновено предлагат гъвкавост на дестинацията и цените им са индексиран към американския бенчмарк Henry Hub, който в момента е на много по-ниски нива от спот пазарните цени за LNG в Европа и Азия.

„Това беше печеливша връзка за Китай и САЩ“, каза Уей Сюн, базиран в Пекин старши анализатор в консултантската фирма Rystad Energy. Договорите, които са със срок до 25 години, дадоха увереност на американските доставчици да изградят повече терминали за втечнен природен газ на стойност много милиарди долари по крайбрежието на Мексиканския залив, повишавайки капацитета на страната да изнася повече газ.

Китайската ENN Natural Gas Co. се очаква да спечели от тази търговия, когато изпрати LNG танкера Diamond Gas Victoria да вземе товар от газ от завода за LNG 1,85% на Cheniere Energy Inc. в Sabine Pass, Луизиана, на 18 октомври, според три източника от индустрията.

Вместо да изпрати танкера до източното крайбрежие на Китай, корабът е планиран да достави LNG в Европа, казаха те. Очаква се ENN да реализира печалба между $110 милиона и $130 милиона от тази една товарна пратка, казаха анализатори, базирайки изчисленията си на данни за пазарните цени.

Сделките, които Cheniere подписа с ENN и Sinochem International Corp. за 0,9 милиона метрични тона LNG годишно, влязоха в сила през юли. Тази година целият наличен товар е препродаден, твърди запознат със сделките. Един товар LNG обикновено варира между 60 000 и 80 000 метрични тона.

„Препродаваме товари от САЩ. Разрешено е и цените са благоприятни“, каза У Циунан, главен икономист в PetroChina International, търговското подразделение на държавната China National Petroleum Corp.

През 2018 г. Cheniere и CNPC подписаха сделка за LNG, която постепенно ще се увеличи до 1,2 милиона метрични тона годишно в рамките на пет години.

Nippon Yusen Kaisha, която притежава Diamond Gas Victoria, ENN и Sinochem не отговориха на искания за коментар. Cheniere каза, че е „доволен, че можем да бъдем надежден доставчик на гъвкав LNG за клиентите в такъв ключов момент“.

От 2021 г. доставчици от САЩ и китайски купувачи са обявили 17 сделки за общо около 19 милиона метрични тона LNG годишно, които постепенно влизат в сила през следващите пет години.

През август Китай получи три товара от "Сахалин-2", петролен и газов проект, който включва производство на LNG в Далечния изток на Русия, според данни за корабоплаването от S&P Global. Хората на пазара казват, че са били купени със сериозна отстъпка от цената на спот пазара от китайски държавни енергийни компании.

Китайският внос на втечнен природен газ от САЩ падна с 84% от началото на войната в Украйна, тъй като китайското търсене спадна поради блокирането заради Covid-19, докато европейското търсене изпрати спот пазарните цени нагоре.

Трудно е да се оцени печалбата, която китайските компании правят в момента. Сделките са частни, компаниите могат да препродават както дългосрочни товари, така и спот товари, закупени предварително, и товарите могат да преминат през много ръце по време на търговския процес, дори когато корабите са в морето.

Все пак има данни, които предлагат поглед върху обхвата. За 2022 г. Китай има 72 милиона тона дългосрочно договорен втечнен природен газ, но се очаква да се нуждае само от 66 милиона тона, според фирмата за данни ICIS.

Това оставя Китай с няколко милиона тона, които може да препродаде на световния спот пазар. Митническите данни показват, че за първите осем месеца на годината Китай е изнесъл около четвърт милион метрични тона LNG на стойност 449 милиона долара за Европа и Азия, спрямо 7,3 милиона долара миналата година.

Данните вероятно са непълни, тъй като цените на LNG са по-високи тази година и търговските субекти не са непременно базирани в страните, където се зарежда или получава LNG.

Не е ясно дали китайските играчи могат да продължат да печелят от настоящата ситуация. Прогнозите за търсенето на втечнен природен газ в Китай тази зима са заглушени на фона на несигурността относно това дали Пекин ще разхлаби своите политики срещу Covid и увеличеното вътрешно производство на газ в Китай.

Настоящите възможности за китайските компании може да намалеят през следващите няколко години с нови доставки на LNG от Африка, Северна Америка и Близкия изток, казва Алекс Сиоу, водещ анализатор за LNG в ICIS. „Винаги трябва да внимаваме за цикъла на възход и спад.“