МАЕ: Рекордно ниското потребление на газ в Европа ще намалява и през 2023 г.

Графика на деня, 03.10.2022 г.

10:14 | 3 октомври 2022
Автор: Анна Ширяевская и Ванеса Дезем
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Търсенето на природен газ в Европа ще спадне през следващата година, тъй като високите цени карат нациите да предприемат мерки за пестене на енергия на фона на ограниченията на руските доставки, според Международната агенция по енергетика.

Високите цени на газа ще доведат до спад на потреблението в Европа с 4% през 2023 г., след като спадна с рекордните 10% тази година, каза МАЕ в тримесечен доклад за газа. Спадовете са най-ясно изразени в промишления сектор, но са очевидни и при производството на електроенергия, тласкайки световното търсене на газ с 0,8% надолу тази година.

„Руската инвазия в Украйна и рязкото намаляване на доставките на природен газ за Европа причиняват значителни вреди на потребителите, бизнеса и цели икономики – не само в Европа, но и в нововъзникващите и развиващите се икономики“, казва Кейсуке Садамори, директор на МАЕ за енергийни пазари и сигурност.

ЕС предприема мерки за справяне с най-тежката енергийна криза от десетилетия, ескалирана от силно намалените потоци от Москва, някога най-големият доставчик на газ за региона. Европейците са изправени пред студена зима, тъй като растящите цени на природния газ доведоха до скок на сметките за електроенергия. ЕС призова за доброволно намаляване на търсенето на газ с 15% в сравнение със средната петгодишна стойност.

Ако търсенето не бъде ограничено, количествата в газохранилищата в региона ще паднат до критично ниско ниво от 5% през февруари, ако потоците от руски тръбопроводи спрат напълно от 1 ноември, изчислява МАЕ. Такива ниски запаси биха могли да създадат смущения, ако има рязко застудяване в края на зимата.

„Мерките за пестене на газ ще бъдат от решаващо значение за минимизиране на изтеглянията от хранилищата и поддържане на запасите на адекватни нива до края на отоплителния сезон“, каза МАЕ.

Прогнозира се световното потребление на газ да се повиши само с 0,4% през следващата година, „но перспективата е обект на висока степен на несигурност, особено по отношение на бъдещите действия на Русия и икономическите въздействия от устойчиво високите цени на енергията“, каза МАЕ.

Въпреки анемичното търсене, търсенето на алтернативни източници в Европа засилва глобалната конкуренция за втечнен природен газ. МАЕ прогнозира, че вносът на втечнен природен газ в Европа ще се увеличи с над 60 милиарда кубични метра тази година, или повече от два пъти повече от количеството на глобалните добавки за износ на втечнен природен газ.

„Перспективите за газовите пазари остават замъглени, не на последно място поради безразсъдното и непредвидимо поведение на Русия“, каза Садамори. „Но всички признаци сочат, че пазарите остават много напрегнати и през 2023 г.“