Русия спира доставките на газ за Италия от събота, обяви Eni

Италия си осигури допълнителен внос на газ тази година от алтернативни доставчици, за да компенсира спада в потоците от Русия

15:47 | 1 октомври 2022
Обновен: 18:10 | 1 октомври 2022
Автор: Киара Ремондини и Алберто Брамбила
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Контролираният от държавата руски монополист "Газпром" спря доставките на природен газ за Италия, ескалирайки задълбочаващата се енергийна криза в Европа.

"Газпром" информира, че не е в състояние да потвърди заявените количества газ за днес, заявявайки, че не е възможно да се доставя газ през Австрия. Следователно днешните доставки на руски газ за Eni през входната точка на Тарвизио ще бъдат нулеви“, каза Eni SpA, най-голямата петролна компания в Италия, в изявление на уебсайта си в събота.

Говорител на Eni каза, че Австрия изглежда продължава да получава газ от "Газпром".

„Работим, за да проверим с "Газпром" дали е възможно да активираме повторно потоците към Италия“, каза говорителят.

"Газпром" доставя газ на Италия чрез тръбопровод, който минава през Австрия. Прекъсването изглежда е насочено само към Италия, като Австрия продължава да получава газ. По-големи обеми руски газ бяха предоставени на OMV, отколкото наскоро, каза Андреас Ринофнер, говорител на OMV, която внася руски газ в Австрия,

"Газпром" публикува изявление в събота, в което се казва, че е спрял газовите потоци през Австрия към Италия, тъй като австрийският оператор е отказал да потвърди "номинациите за транспорт" след регулаторните промени, въведени в Австрия в края на септември. "Газпром" каза, че работи за разрешаване на проблема с италианските купувачи.

E-control, енергийният регулатор на Австрия, не отговори веднага на имейл с искане за коментар.

Европейските страни бързаха да намерят алтернативи на руския газ и да се предпазят от прекъсвания на доставките, докато руският президент Владимир Путин продължава да спира енергията за континента, за да окаже натиск върху Европейския съюз заради няколко кръга санкции в отговор на нахлуването в Украйна.

Спирането на италианския газ идва дни, след като подводни експлозии осакатиха ключовия газопровод "Северен поток", свързващ Русия с Европа. Президентът на САЩ Джо Байдън в петък повтори оценката на западноевропейските лидери, че тръбопроводите са били саботирани и добави, че не трябва да се вярва на руските изявления за инцидента.

След като "Северен поток“ излезе от експлоатация, сега има само един голям тръбопровод, доставящ природен газ направо в Европа. И този маршрут, който минава през Украйна, изглежда все по-уязвим. Този тръбопровод вече е спрял част от доставките си поради войната и може да се окаже следващият, който ще бъде затворен, тъй като конфликтът продължава.

Италия си осигури допълнителен внос на газ тази година от алтернативни доставчици, за да компенсира спада в потоците от Русия след началото на войната в Украйна.

Руският газ представлява около 10% от общия италиански внос на гориво, спад от около 40%, каза източник, близък до въпроса, докато делът на Алжир и скандинавските страни се е увеличил.