Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Таван на цените на газа има ползи, но може да породи дефицити и дори черен пазар

Кирил Темелков, заместник-председател на Българска газова асоциация, "Бизнес старт", 30.09.2022 г.

12:31 | 30 септември 2022
Обновен: 13:31 | 30 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Ефектите от обсъждания таван на цените за внос на природен газ от Русия в ЕС ще зависят от все още неясни подробности като какви сегменти от пазара ще засегне и дали ще бъде въведен в цяла Европа. ЕК не може да разчита едно единствено решение да овладее цените на газовия пазар. Правителствата и ЕК ще трябва да следят много внимателно физическите доставки и да взимат ежедневни бързи решения в съответствие с развитието на пазарите. Това коментира Кирил Темелков, заместник-председател на Българска газова асоциация, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Налагането на таван на цените е една от мерките. Макар и с единен пазар, отделните региони в Европа са с различни ценови равнища и различна специфика на доставките - Европа на може да се слага под общ знаменател и трябва да се отчетат спецификите на регионите."

Таван на цените на газа в Европа не е пазарна или стандартна мярка, напомни Темелков.

"Очакваме положителни ефекти, но разчитаме, че ще бъдат взети много премерени и обмислени решения... Най-голям негатив, който може да се очаква, е пораждане на дефицити - да няма интерес търговци да доставят газ към Европа. Не очаквам такъв вариант, но зависи от начина, по който ще се изпълни това решение."

Според Темелков има възможност и за поява на черен пазар на газ. Това би било изключително трудно в една толкова регулирана дейност като търговията с газ, но до момента не е възниквала ситуация с подобни ограничения на толкова голям пазар, напомни той.

Редица сектори на континента вече са започнали преминаването от газ към други енергийни източници, което е нормално при настоящите ектеремно високи цени, каза Темелков. Даже спирането на "Северен поток" не подейства особено на цените, което показва че алтернативните източници и вероятността от отказ от потребление вече влизат в сила като пазарна мярка.

"Много правителства вземат мерки за компенсация на цената на газа, защото заради тези временни флуктуации е възможно да се наруши баланса на енергийните системи. Заради това е много важно правителствата да вземат правилни компенсаторни мерки, за да задържат баланса."

Все още няма доказателства дали взривовете по тръбопроводите от системата "Северен поток" са резултат на саботаж, като физическата проверка ще отнеме месеци, но има големи съмнения за умишлени действия, тъй като подобни едновременни инциденти са изключително рядко явление, каза Темелков.

В момента има действащи регулации за защита на подобна критична инфраструктура в ЕС, но такива съоръжение никога не могат да бъдат защитени на 100% заради огромните си размери, напомни той.

Пазарът е изконсумирал ефекта от пускането в експлоатация на газовия интерконектор IGB между България и Гърция.

"Със заявяването на цената за октомври от "Булгаргаз" този ефект е отразен и показва значително намаление на цените. Вече получаваме почти всички количества по договора с Азербайджан, които дават положителен ефект върху цените в България... Това са много големи икономии, които ще влязат в бизнеса, ще намалят инфлацията... IGB ще даде много по-голяма сигурност, че ще имаме физически достъп до добър източник на газ през зимата."

В коментар за отнетия лиценз за износ на "Турски поток" от Нидерландия, където се намира седалището на оператора на проекта, Темелков каза, че това по никакъв начин не би трябвало да засяга експорта от Русия или вноса на Турция, както и на доставките към Сърбия и Унгария през продължението "Балкански поток".

"Двете държави дори не са в ЕС, а проектът изцяло попада на територория извън ЕС. Още не е ясно как се взема такова решение от страна на Нидерландия."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.