Фон дер Лайен: Интерконекторът е свобода от зависимостта от руски газ

Интерконекторът IGB беше официално открит в събота на церемония в София

12:33 | 1 октомври 2022
Обновен: 12:40 | 1 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: ICGB
Снимка: ICGB

Интерконекторът IGB, който свързва газопреносните мрежи на България и Гърция, е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа на фона на спрените доставки на руски природен газ и растящите цени на суровината заради войната на Русия в Украйна. Това коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на официалното откриване на газовата връзка в София, на което присъстваха президентът Румен Радев, както и президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия - Александър Вучич и на Северна Македония Стево Пендаровски, приемиерите на Гърция - Кириякос Мицотакис и на Румъния - Николае Чука.

"Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект. Бих искала да изкажа искрената си благодарност към вас - екипа на интерконектора и също да благодаря всички български и гръцки правителства и ръководства за това, че подпомогнаха това да стане. ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ.  Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти. Благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата", каза фон дер Лайен.

Фон дер Лайен акцентира върху необходимостта от спестяване и от "огромни инвестиции във възобновяеми източници на енергия":

"Знаем, че това е енергия, която може да се произвежда на място, създава работни места на място и ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо да се освободи от хватката на зависимост от Русия и всичко е въпрос на политическа воля. В момента сме изправени отново на критичен кръстопът. Енергийната криза е сериозна, значителна и самоуверена, че можем да се справим с нея, но все пак е сериозна и изисква от Европа една обща реакция, един общ отговор, който да позволи да се намалят разходите и цените на енергията за семействата, домакинствата и бизнесите. Вече сме предприели важни стъпки в това отношение. Вчера например всички се споразумяхме в ЕС да ограничим изключителните доходи от определени фирми и тези приходи да ги насочим към подкрепа на уязвими домакинства и бизнеси. И е необходимо и още да бъде направено. Всички сме наясно с това, но посланието ми е , че като го правим трябва да подкрепяме основите на нашата икономика и особено нашия единен пазар. Това е силата на ЕС. Там е богатството на ЕС и оттам произлиза. Без обща европейска решителност и решение рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. От значителна важност е да имаме равно поле, равни възможности за всички в ЕС в единния пазар и от значителна важност да не се нарушава този единен пазар. Задачата пред нас е много ясна. Ние ще вършим много повече, за да успеем да ограничим тези скачащи главоломно цени на енергията, които отслабват нашата икономика и да го направим заедно като европейци. Това ще обсъдим и след няколко дена с европейските лидери и нямам търпение тази среща, която ни предстои. Много ми хареса мотото ви, което споменахте: "Ако искате да вървите бързо -  вървете сам, ако искате да стигнете далеч - вървете заедно с други". Така, че нека заедно да се изправим и да изготвим един силен енергиен съюз".

Междусистемната газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години.

IGB ще осигури достъп на България и до строящия се терминал за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, в който дял има и страната ни, и през който Eвpoпa щe мoжe дa пoлyчaвa втечнен гaз oт CAЩ,Kaтap, Египет и Израел.

Официалното откриване на интерконектора между Гърция и България е и водеща новина за гръцките медии.

Цитираните от тях експерти окачествяват случващото се като стратегически успех към енергийна независимост на Европа.

Още в ранните си новинарски емисии телевизиите в Гърция посочиха, че днес е исторически ден за Европа поради старта на интерконектора.

Гърция се превръща в енергиен мост към Европа", съобщава вестник "Етнос".

"Стартът на интерконектора с България е голяма крачка на Европа към енергийна независимост от руския газ", пише "Прото тема".

Енергийни експерти анализират в медиите схемата за пренос на азерски газ през връзката Комотини-Стара Загора. Съобщава се също, че от следващата година при пускане в експлоатация на плаващата платформа за втечнен газ при Александруполис ще има директно захранване с газ през България за европейските страни.

Междусистемната газова връзка Гърция-България започна търговска експлоатация в 7:00 ч. на 1-ви октомври. Въвеждането на ключовия газопровод в експлоатация съвпадна с първия ден на новата газова година и на отоплителния сезон, съобщиха от компанията оператор ICBG.

Първите количества газ по интерконектора постъпиха в началото на газовия ден от Трансадриатическия газопровод (ТАР). IGB свърза успешно националните газопреносни мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора. Общият капацитет, с който газопроводът стартира работа, е 3 милиарда кубични метра годишно.

В първия работен ден на IGB се очаква по газопровода да постъпят над 29 171 MWh, а за целия месец октомври прогнозата е за 888 801 MWh. Половината от целия капацитет на газоповода вече е резервиран по дългосрочни договори до 25 г., а останалият свободен капацитет се предлага на две независими европейски платформи считано от 30 септември. По интерконектора постъпват пълните количества по договора на България с Азербайджан за 1 млрд. куб. м. годишно.

Междусистемната газова връзка между Гърция и България има възможност за увеличаване на капацитета до 5 млрд. куб. м. годишно, което ще позволи и реверсивен поток в посока Стара Загора – Комотини. За целта се планира изграждане на компресорна станция в Комотини, която да е готова през 2024 г., едновременно с въвеждането на експлоатация на терминала за природен газ до гръцкия град Александруполис.