В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Н.Пр. Хронопулос: Интерконекторът с Гърция ще е абсолютно готов на 1 октомври

Н.Пр. Димитриос Хронопулос, посланик на Гърция в България, "В развитие", 30.08.2022 г.

14:19 | 30 август 2022
Обновен: 09:36 | 31 август 2022
Автор: Даниел Николов

До броени дни ще можем да говорим за търговската експлоатация на тръбопровода IBG между Гърция и България, който ще може да свързва страни от Централна Европа през Балканите до арабския свят. Общите действия на България и Гърция в енергетиката могат да донесат сигурност и инвестиции в региона и това трябва да се чува най-много в Брюксел. Това каза Н.Пр. Димитриос Хронопулос, посланик на Гърция в България, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Газопроводът бе завършен на ниво изграждане на 15 юни, на 23 юли беше готов на оперативно ниво. Оставаше довършването на автоматизираната система за управление, но и това вече приключва. Бъдете сигурен, че на 1 октомври ще бъде абсолютно готов - газопроводът е готов, извършени са всички необходими тестове, пълен с газ под налягане от 40 бара."

Автоматизираната система ще бъде готова в рамките на четири-пет дни, а довършителни работи като противопожарни системи по трасето ще бъдат готови до 10 септември, каза посланик Хронопулос, цитирайки информация от гръцкия строител.

Освен терминала за втечнен природен газ (LNG) на остров Ревитуса и проекта Александруполис, Гърция готви изграждането на още два такива терминала и заради това търси нови доставчици и производители от арабския свят като Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия.

"Сътрудничеството се развива на изключително добро ниво. Важното е, че двете страни координират техните действия в тази област. Много значим факт е, че президентът Радев говори за тристранно сътрудничество - например Катар, Гърция и България или ОАЕ, Гърция и България. Това може да стане, само защото България и Гърция нямат конкурентно отношение в енергийната сфера, а едната страна допълва другата - Гърция може да осигурява терминали, а България да предоставя пространство за транзит към други балкански страни, Румъния и към Централна Европа."

За първи път през последните години отношенията между България и Гърция са достигнали ниво на зрялост, което приближава двете страни към общото разбиране на нещата - на политическо и геополитическо ниво и всички сфери на общ интерес, каза посланик Хронопулос.

"В областта на енергетиката от доста години Гърция е поела инициатива да засили нещата и затова изгради първия LNG терминал на Ревитуса. Това не е конкуренция на България, а обслужва нашата стратегическа цел - сега сме партньори с България по въпроса на енергетиката."

Този въпрос вече трябва да се разглежда в контекста на задълбочаващото се регионално развитие и с поглед към стабилността на нашия регион, допълни посланик Хронопулос.

"Не само нашите две страни, но всички страни в региона, сме малки и нямаме друг начин, освен във всяка инициатива, която поемаме, да сме заедно, ако искаме нашият глас да се чува там, където се взимат решенията - Брюксел. Заедно можем и по този начин допринасяме за стабилността, стабилността носи инвестиции, инвестициите носят икономическо развитие, и това трябва да се чува най-много в Брюксел."

Посланик Хронопулос коментира, че стратегическа цел на Гърция през последните години е била всички страни в региона да станат членове на една общност на интереси - ЕС и НАТО. Сега Атина последователно подкрепя София за включване в Шенгенското пространство.

"Това ще подкрепи отношенията и развитието им между двете страни - не само в туристическата, но и в търговската област."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.