Мицотакис: Можем да снабдяваме България, защото все още имаме достъп до руски газ

Спиране на руските доставки може да означава намалени количества за България, намекна гръцкият премиер

10:14 | 22 септември 2022
Автор: Кортни Макбрайд
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заплахата Русия напълно да спре доставките си на природен газ за Европа е „въпросът за милиони долари“ с наближаването на зимата, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в сряда.

Европа плаща висока цена чрез скока на разходите за енергия, но страните остават ангажирани с намаляването на зависимостта си от руския газ, каза Мицотакис в интервю за Bloomberg News в Ню Йорк. Той допълни, че Атина ще продължи да подкрепя ходовете за ограничаване на цените на природния газ в Европа.

Гърция в продължение на месеци се застъпваше за „ограничаване на целия газ, който действително ще се внася в Европейския съюз, за ​намеса и намаляване на тази изключителна нестабилност на индекса TTF, тъй като няма връзка между двете сили на търсенето и предлагането“, каза той.

Гърция гарантира собствените си доставки на втечнен природен газ в случай на евентуално руско прекъсване, каза Мицотакис, въпреки че тази подготовка има цена: 50 милиона евро за следващите шест месеца, „просто като застрахователна полица“. Но той каза, че може да има ограничения в количествата, които могат да бъдат споделяни.

„Сега можем да снабдяваме България, защото все още имаме достъп до руски газ“, каза той.

Енергийната криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, помогна да се преодолеят регулаторните затруднения в областта на възобновяемата енергия, каза Мицотакис.

„Напълно сме наясно с факта, че трябва да подкрепим нашите общества през тази трудна зима, за да се справим с това, което иначе би било прекомерно увеличение на цените“, каза той. Европа вече се насочваше към възобновяеми енергийни източници поради опасенията за климата, но това усилие „беше ускорено в резултат на руската инвазия“.

Оръжия за Украйна

„Предложихме на Украйна много подкрепа. Получихме много упреци за това" поради близките връзки между народите на Гърция и Русия, каза Мицотакис.

Гърция е готова да предостави военна подкрепа на Украйна, стига това да не компрометира собствената ѝ сигурност, каза премиерът. Гърция предоставя някои от по-старите си бронетранспортьори на Украйна, заменяйки старото оборудване с по-модерни превозни средства, произведени в Германия.

Той каза, че администрацията на Байдън уважава тези ограничения. „Имахме руско оборудване и руски снаряди и всякакво друго снаряжение“, каза Мицотакис. „В началото доставихме значително оборудване. Мисля, че това беше оценено. Но когато те поискаха от нас неща, които не можахме да дадем, бяхме много ясни, че това компрометира нашите отбранителни способности."

Напрежение с Турция

Турското правителство драстично ескалира своята реторика относно суверенитета на гръцките острови и по въпроса за миграцията, каза Мицотакис, добавяйки, че това не съответства на ситуацията на място.

Гръцкият премиер предположи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да иска да отвлече вниманието от вътрешнополитическите предизвикателства, като същевременно търси международно значение.

„Има червена линия, когато поставяте под въпрос суверенитета на някой друг“, каза Мицотакис.

Шпионски скандал

Мицотакис е уверен, че може да преодолее щетите от последния политически скандал в Гърция и дори да управлява сам след изборите догодина.

„Имаме доста добри шансове да спечелим абсолютно мнозинство след следващите избори“, каза премиерът пред Bloomberg.

Мицотакис е под обстрел след разкритията през лятото, че националната разузнавателна служба на страната е шпионирала Никос Андрулакис, лидер на гръцката опозиционна социалистическа партия Пасок, и репортер, разследващ влиятелни бизнес фигури.

Общественият гняв е насочен към Мицотакис, защото надзорът върху шпионската агенция попада в неговите компетенции. Скандалът, който беше определен като един вид гръцки "Уотъргейт", предизвика безпокойство от използването на наблюдение над политически опоненти.

Мицотакис, отрече каквото и да е знание или участие, но се извини многократно. „Това очевидно е отговорност. Това не е актив“, каза той.

Залогът за него от политическа гледна точка е дали шумът ще утихне от сега до момента, в който той е изправен пред преизбиране, което трябва да се случи преди юли 2023 г.

Изборните промени, направени от предишното правителство на Алексис Ципрас, правят много по-трудно съставянето на правителство без коалиционен партньор. Последните социологически проучвания показват, че партията на премиера "Нова демокрация" ще събере най-много гласове, но както стоят нещата сега, все още изглежда несигурно, че той ще успее сам да състави стабилно правителство.

Но Мицотакис не е съгласен.

„Не казвам, че на хората не им пука. Казвам, че в крайна сметка има други проблеми, които ги интересуват повече“, каза той. „Вторите избори ще се проведат с това, което наричаме подобрена система за пропорционално представителство, която ни позволява да съставим правителство сами, ако достигнем 37, 38% от гласовете, което е напълно изпълнимо.“

Анкета, проведена за телевизия SKAI, показа в сряда вечерта, че партията на Мицотакис получава 34,5% от гласовете, водейки с осем процентни пункта от партията на Ципрас.

Политическата стабилност е един от двата основни ключа за Гърция да си върне статута на инвестиционен клас, който загуби преди спасителната си програма през 2010 г., според премиера. S&P Global Ratings поставя Гърция само на една степен под инвестиционната зона, докато Moody’s Investors Service е с три стъпки напред.

„Мисля, че резултатът от изборите е важен“, каза Мицотакис, добавяйки, че вторият основен елемент е „да се уверим, че се придържаме към нашия път и изпълняваме целите си за първичен дефицит от под 2% тази година и първичен излишък следващата година."