Вековната кожухарска индустрия на Гърция е на ръба заради санкциите срещу Русия

Гърция е последният останал център за производство на кожи в Европа, а Русия бе основният пазар

10:31 | 23 юли 2022
Обновен: 11:32 | 23 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В продължение на десетилетия работилницата на Антонис Дисиос жужи от звука на шевни машини, шиещи кожени палта за неговите богати руски купувачи. През март санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради войната в Украйна затвориха бизнеса изведнъж, разказва "Ройтерс".

На Дисиос, както и на стотици други кожухарски предприятия в крайезерния град Кастория, беше забранено да изнасят за Русия, основният пазар за гръцката кожухарска промишленост. Тъй като нямаше вътрешен пазар, той изпрати своите 23 работници у дома и складовете му се напълниха със стотици непродадени дрехи.

„Този ​​град преживява най-лошото“, каза Дисиос, застанал в тихия си шоурум. "Отчаяни сме."

Като вдигна палто, чиято направа според него струва 30 000 евро, тъй като използва една от най-скъпите кожи в света - руският самур - той призова ЕС да освободи индустрията от санкции.

„Те трябва да ни освободят от санкции. Или могат да дойдат да ги вземат и сами да ги продадат“, каза Дисиос.

Кастория е сърцето на вековна кожухарска индустрия в Гърция, последният останал център за производство на кожи в Европа и една от малкото страни в ЕС, които все още позволяват отглеждането на животни за кожи въпреки натиска от групи за защита на правата на животните у дома и в чужбина.

С края на огромната индустрия за кожи в Дания по време на избиването на норки, предизвикано от коронавируса, групите за правата на животните се надяват, че прекъсването на руския пазар може да означава края на европейския пазар за кожи, който вече се сви драстично в отговор на кампаниите за хуманно отношение към животните.

И с нарастващия брой големи модни къщи като Gucci и Prada, които се ангажират да не използват истинска кожа в бъдеще, активистите казват, че санкциите срещу Русия могат да помогнат за ускоряване на упадъка на индустрия, която те наричат ​​"морално фалирала".

„Руснаците традиционно са били големи купувачи. Войната очевидно е спряла това, което е изключително добра новина“, каза Марк Глоувър, говорител на Fur Free Alliance, коалиция от повече от 50 групи за защита на животните по целия свят.

"Умиращ сектор"

Ударът върху търговията с кожи в Гърция отразява загубите в други сектори, като селското стопанство, от началото на войната. Но никъде не е толкова рязко, колкото в Кастория, която оцеля след опустошителната, продължила десетилетие икономическа криза в страната благодарение на износа на кожи.

Натоварен път, пресичащ града, се нарича Авеню на кожухарите, а улиците са изпълнени с вече затворени бутици за кожи с табели на руски и гръцки.

От средата на 90-те години техният бизнес модел е фокусиран върху богати руски купувачи и туристи в региона, а Гръцката федерация за кожи казва, че усилията за навлизане на нови пазари - като Южна Корея - са трудна битка.

Санкциите също така забраняват магазините да продават на руски туристи в Гърция, тъй като кожата се счита за луксозна стока.

"Отиваме там, където ни искат. Не сме като ябълките. Не можем просто да намерим нов пазар, трябва да има определени условия", каза Апостолос Цукас, президент на федерацията.

„Въпрос на време е бизнесът да затвори, колкото и помощ да получава от държавата.

Досега около 2000, предимно семейни предприятия в страната, в които работят около 4000 души според федерацията, са били подкрепени от държавна помощ, което им позволява да избегнат уволнения. Мярката, която е в сила за три месеца до септември, позволява на бизнеса да спре договорите на 80% от работниците си, които ще получават държавни помощи.

Облеклата от кожа са сред 10-те най-големи износа на Гърция, но намаляват през годините. Износът за Русия възлиза на 14 милиона евро миналата година, което е спад от 55 милиона евро през 2017 г., според данни на гръцката статистика. Броят на фермите за норки е намалял до 92 през 2020 г. от 131 през 2018 г., според групата за правата на животните VeGaia.

По време на посещение в Кастория през юни Акис Скерцос, високопоставен правителствен министър, каза, че индустрията „ще бъде подкрепена – и ние ще направим всичко възможно тя да остане жизнеспособна“, но призна необходимостта от преминаване и към други дейности .

„Гръцкото правителство направи сериозна грешка, като продължи да подкрепя тази индустрия“, каза Джо Суабе, директор по връзките с обществеността на ЕС в благотворителната организация за защита на животните Humane Society International.

„Това така или иначе е умиращ сектор“, каза тя.

За дългогодишните кожухари в страната изоставянето на занаята им е трудно хапче за преглъщане.

„Имаше толкова много шум от всички шевни машини и всички хора, работещи тук“, каза 84-годишният Христос Пападопулос, опитвайки се да си спомни по-дълбока криза в своите 67 години в бизнеса.

"Свършихме", каза той, застанал в празната си работилница. "Избягвам да идвам тук. Ще получа сърдечен удар."