ЕС договори данък върху печалбите на енергийните фирми, но не и таван за газа

Германският министър на икономиката Роберт Хабек намекна, че Русия е виновна за експлозиите на "Северен поток", в най-ясното изявление досега от европейски лидер

18:24 | 30 септември 2022
Обновен: 18:25 | 30 септември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министрите на енергетиката на Европейския съюз подкрепиха първоначален пакет от мерки за овладяване на газовата криза и блокът обеща да представи повече следващата седмица.

Министрите подписаха споразумение за ограничаване на търсенето на електроенергия и извличане на печалбите от енергийните компании за преразпределяне към затруднените потребители.

Сложният въпрос за тавана на цените на газа на едро ще се върне отново на масата - въпреки че не е ясно дали може да се постигне консенсус. Европейската комисия настоява, че всяко ограничаване на цените трябва да бъде придружено от по-строги съкращения на търсенето, а не всички страни членки са готови за това. Предложенията за алтернативен бенчмарк за газ и общи покупки на газ също ще бъдат дискутирани допълнително.

Нещо, което засенчи срещата в Брюксел, беше саботажът по-рано тази седмица на тръбопроводите "Северен поток", който хвърли фокуса върху сигурността и предизвика търсене на спешни мерки за укрепване на защитата. Блокът ще разгледа стрес тест на своята енергийна инфраструктура в отговор.

За момента договорените мерки включват данък върху свръхпечалбите на фирмите, използващи изкопаеми горива, и данък върху свръхприходите, получени от нарастващите разходи за електроенергия.

Печалби над 180 евро за мегаватчас (MWh) ще бъдат събирани и пренасочвани към избрани от всяка държава мерки за подкрепа и защита на домакинствата и бизнеса.

Всяка европейска държава ще бъде задължена да намали потреблението на ток в пиковите часове с 5% между декември и март, като сама въведе мерки за спестяването на енергия.

Отделно властите ще трябва да се опитат да намалят и 10% от брутното потребление на електроенергия, но тази задача е доброволна.

Но блокът е разделен дали и как да се постави таван на цената на газа на едро.

Министрите на ЕС изчисляват, че могат да съберат 140 милиарда евро от налозите върху производителите и доставчиците на електроенергия, която не е от газ, които правят по-големи от обичайните печалби от текущото търсене.

По-рано този месец заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза, че на производителите на изкопаеми горива ще бъде казано да върнат 33% от свръхпечалбите си за тази година.

„Ерата на евтините изкопаеми горива приключи. И колкото по-бързо преминем към евтини, чисти и домашни възобновяеми източници, толкова по-скоро ще бъдем имунизирани срещу енергийното изнудване на Русия“, каза той.

„Ограничаването на огромните приходи ще донесе солидарност от енергийните компании с необичайно високи печалби към техните затруднени клиенти“, добави той.

Мерките са временни и извънредни и ще се прилагат от 1 декември до края на 2023 г., а облагането на печалбите на производителите - до 30 юни.

Най-кратко ще е задължението за икономии на пиковото потребление, което ще продължи до края на март 2023 г.

По-рано тази седмица 15 държави-членки, включително Франция и Италия, поискаха от ЕС да наложи таван на цените на сметките за газ, за ​​да забави рязко нарастващите разходи.

„Има голямо разочарование, че в предложението, което е на масата, няма нищо за цените на газа“, каза полският министър на климата Анна Москва.

Според нея максималната цена на газа ще бъде подкрепена от повечето европейски страни и "не може да бъде пренебрегната".

Комисарят по енергетиката Кадри Симсън каза, че ще работи с колегата си по вътрешните работи, за да предложи стрес тест на европейската енергийна инфраструктура като отговор на взривовете по "Северен поток".

„Като се има предвид възможното сериозно въздействие на инцидент върху вътрешния пазар и през границите, е необходим подход в целия ЕС и ние ще работим с държавите-членки, за да определим обхвата на теста и графика, за да подсилим устойчивостта на енергийната система на ЕС срещу заплахи.”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек намекна, че Русия е виновна за експлозиите на "Северен поток", в най-ясното изявление досега от европейски лидер.

„В момента тече разследване и трябва да изчакаме резултата, но това, че Русия казва, че не сме ние, е все едно да казвам, че аз не съм крадецът“, каза той. „Не знам кой е извършил експлозиите, но да кажа, че не сме ние, не е отговор, на който бих се доверил.“

Кремъл отхвърля да има отговорност за взривовете.

Има напредък в дискусиите относно тавана на цената на петрола, според посланика на Полша в ЕС Анджей Садош.

Нов проект на по-широкия пакет от санкции ще бъде разпространен през следващите дни за обсъждане в понеделник, каза той пред репортери в Брюксел.

Полша е един от основните поддръжници на плана в блока.