В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дилемата пред КЕВР е дали ще пази бизнеса или бита с по-евтиния азерски газ

Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", "В развитие", 28.09.2022 г.

15:43 | 28 септември 2022
Обновен: 17:30 | 28 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Прогнозната цена на КЕВР за цените на природния газ за октомври около 240 лв./MWh съвпада с очакваното от пазарите заради цените на различните доставки в енергийния микс и сравнително по-евтиния азерски газ, от който трябва да започнат да пристигат допълнително количества по получилия Акт 16 интерконектор IGB с Гърция. Този диапазон от 250 лв./MWh за регулираните цени прави газа в България един от по-евтините в Европа. Миксът е базиран на 1/3 от потреблението да се задоволява от азерски газ по IGB, но е важно как ще бъдат разпределени доставките към различните потребители. Това каза Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Дали не трябва този газ да бъде насочен за снабдяване на топлофикациите, за да може те да предлагат услуга на поносима цена и да се разплащат с "Булгаргаз"; дали да се насочи към снабдяване по ниски цени на бита и на малките предприятия. В този случай, бизнесът с основание казва: ние също искаме да ползваме този газ.

Тези количества не стигат за всички - 200 млн. куб. м могат да останат за подпиране на цената по свободно договорени цени. Това е дилемата, пред която е изправен регулаторът - кой ще пазим, индустрията, бита или топлофикационните дружества и техните клиенти?"

Цената на пазарите вече е спаднала от пиковите 300 евро/MWh до 190-200 евро/MWh, като дори новините от вторник за разрушенията по газопроводите от системата "Северен поток" са довели до ръст от около 10 евро, а не обичайните първосигнални страхове, каза Кискинов.

"Цените не са отишли на нормални нива, TTF седи на 200 евро и това е цената, по която ще се осъществява снабдяването на бъдещите доставки на "Булгаргаз", като изключим тази 1/3 азерски газ."

"Булгаргаз" все още не е обявил за какви количества става дума по обявените търгове за 2023 г. и по планирания 10-годишен договор. Вероятно ще трябва да избере хибриден подход - например 50% от нужното количество по дългосрочен договор, а останалите да се търсят през спот пазарите, за да се управлява по-добре риска от волатилност в цените, каза Кискинов.

Тези количества ще са без капацитети, така че "Булгаргаз" ще трябва да се намеси и в битката за слотове на гръцките терминали, напомни Кискинов. Има възможност да дойдат количества и през Турция, но България продължава да няма подписано споразумение със страната за междусистемен достъп.

Вероятното спиране на транзита на руски газ през Украйна ще направи "Турски поток" единствената работеща връзка между Русия и Европа, но това няма да има голямо отражение на пазарите, тъй като тръбопроводът снабдява директно само няколко държави, смята Кискинов.

"Големият страх, който очаквахме да се случи, се случи, но изглежда континентът се е подготвил."

Големите предизвикателства за запълване на хранилищата през 2023 г. ще са предимно логистични, като пазарните участници очакват те да намерят своето решение дотогава. В момента газохранилищата в Европа са пълни на 88%, в България - 74%, и много зависи какво ще е времето през зимата, каза Кискинов и напомни, че не може да се разчита само на тях.

"Общото чувство на пазара е, че никой не е притеснен."

Газохранилищата са нагнетени на цени около 150-200 евро и изглежда цените ще се движат в тези рамки. Сключените търгове за електроенергия за последното тримесечие са около 800 лв./MWh, но е възможно все още да не са видими ефектите от преминаването от газ към ток за бизнеса и домакинствата, предупреди Кискинов.

"Независимо че пазарите на газ са успокоени, моите притеснения са, че ще наблюдаваме същите аномалии като на пазара на ток миналата година... Единственото, което може да успокои цените на електроенергията, е сриване на потреблението поради икономическа рецесия и ниска икономическа активност. Цени от 700 лв./MWh ще са подът."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.