Путин отвори нов фронт в енергийната война със саботажа на "Северен поток"

Рискът от смущения от кибератаки е реален, а енергийната мрежа е много по-уязвима, отколкото правителствата признават, пише Хавиер Блас за Bloomberg

20:15 | 28 септември 2022
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Както пише Иън Флеминг, британският автор, създал Джеймс Бонд: „Веднъж е случайност. Два пъти е съвпадение. Третият път е вражеско действие."

Не е нужно човек да е запален читател на романи от Студената война, за да види ехото от приключенията на 007 в събитията от реалния живот около газопроводите „Северен поток“ тази седмица. За един ден тръбопроводите, които свързват Русия с Германия под Балтийско море, претърпяха не едно, не две, а три отделни големи теча. В съзнанието ми изниква думата саботаж.

Подобно на измисления таен агент на Флеминг, истинските западни шпиони в Съветския съюз действаха съгласно набор от принципи, известни като „Московски правила“, за да останат живи под постоянния тормоз от Кремъл и КГБ. Ключово правило беше, че „ако нещо изглежда не наред, значи не е наред“. Три теча за един ден изглеждат много, много не наред.

Оставете настрана факта, че нито един от газопроводите „Северен поток" не работи в момента. Течовета са по-скоро съобщение: Русия отваря нов фронт в енергийната си война срещу Европа. Първо, въоръжи доставките на газ, спирайки доставките, включително по газопровода „Северен поток“. Сега може да атакува енергийната инфраструктура, която някога е използвала за транспортиране на енергията си.

Първата стъпка в милитаризацията на енергийните доставки можеше лесно да бъде обърната; просто имаше нужда от политическо решение за възстановяване на притока на газ. Вторият етап обаче е по-дългосрочен и може би дори постоянен. Ако някой в ​​Европа е очаквал, че Германия ще получи газ през тръбопроводите „Северен поток“ през 2023 г., тази очевидна атака слага край на тези надежди.

„Унищожението, което се случи в рамките на един ден на три линии от тръбопроводната система „Северен поток“, е безпрецедентно“, каза операторът на газопровода във вторник в изявление. „Сега е невъзможно да се оцени срокът за възстановяване на операциите.“

Може ли да е инцидент? Може би. Подводно кално свлачище може да обясни нарушаване на целостта на тръбите. Но геоложките институти не са засичали никакви земетресения наблизо наскоро, което предполага, че проблемът е причинен от човешка намеса. В миналото риболовни мрежи от траулери са повреждали подводни кабели, прекъсвайки телефонните и интернет услугите. Но дълбочината на тръбопроводите на "Северен поток" и техният размер в сравнение с телекомуникационните кабели правят тази възможност далечна. Подводница може да се е ударила в морското дъно и да се удари в тръбопровода. Но да се сблъскате три пъти, на три различни места? Малко вероятно, освен ако не е направено нарочно. Нечестната игра е най-вероятното обяснение.

Кой има полза? В социалните медии мнозина бързо посочиха, че президентът на САЩ Джо Байдън е обещал да „сложи край“ на газопровода. „Обещавам ви, ще можем да направим това“, каза той по-рано тази година в клип, широко разпространен във вторник. Теоретиците на конспирацията винаги виждат ръката на ЦРУ във всичко. Но това са глупости. Ясният бенефициент от окончателното спиране на газопроводите „Северен поток“ е руският президент Владимир Путин.

Течовете от тръбопровода се случиха в датски води и енергийните власти на страната бързо разбраха истината: аварии като тази просто не се случват. „Счупването на газопроводи е изключително рядко и затова виждаме причина да повишим нивото на готовност“, каза във вторник в изявление Кристофър Бьотцау, ръководител на Датската енергийна агенция. „Искаме да осигурим задълбочен мониторинг на критичната инфраструктура на Дания, за да подобрим сигурността на доставките занапред.“

Европейските съседи на Дания трябва да последват примера и да поставят своята енергийна инфраструктура в повишена готовност. Вътре в енергийната индустрия политици и ръководители насаме шепнат, че техните опасения относно предстоящата зима не са ограничени само до доставките на газ, но също така обхващат кибератаки и саботаж срещу енергийната разпределителна мрежа. В продължение на месеци длъжностни лица и ръководители са обсъждали риска насаме. Сега кошмарът изглежда се сбъдва.

Европа е пресечена от мрежа от хиляди километри газопроводи и нефтопроводи и дори по-дълги надземни електропроводи, свързващи стотици помпени станции, места за съхранение и трансформатори. Ударете един, или чрез кибератака, или чрез физически саботаж, и ударът ще отекне из целия континент.

Историята показва, че рискът от смущения от кибератаки е реален - и предишни инциденти показват, че енергийната мрежа е много по-уязвима, отколкото правителствата признават.

През май 2021 г. кибератака принуди Colonial Pipeline, най-важният тръбопровод за превоз на бензин, дизел и реактивно гориво в САЩ, да бъде спрян, което сериозно наруши доставките за американското източно крайбрежие. По това време Белият дом каза, че атаката е извършена от група, работеща от Русия, която е поискала и получила паричен откуп. По-рано тази година кибератака срещу съоръжения за товарене в ключовия европейски петролен център Амстердам-Ротердам-Антверпен предизвика хаос на пазара на рафинирани продукти. Повече от дузина петролни терминали бяха засегнати и се появи местен недостиг.

Тази вероятна нова глава в енергийната война може да сигнализира за нарастващо отчаяние в Кремъл, като се има предвид колко зле върви войната срещу Украйна. Но също така е много ефективен подход. Европейските цени на газа веднага скочиха, като пазарът коригира своите прогнозни цени на газа за лятото на 2023 г. и зимата на 2023-24 г. Търговците, които залагаха, че "Северен поток" може да отвори отново след няколко месеца, което ще доведе до по-ниски цени на газа, затвориха тези позиции. Поуката е ясна: енергийната война продължава, зимата е на път да започне и Путин ще продължи да играе мръсно.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ енергията и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.