Европа усилва защитата на енергийните обекти след взривовете по "Северен поток"

САЩ казаха, че танкерите, превозващи втечнен природен газ до региона, трябва да бъдат в повишена готовност след „очевидния саботаж“ на тръбопроводите

08:30 | 29 септември 2022
Обновен: 09:02 | 29 септември 2022
Автор: Джонатан Тирон и Кари Лундгрен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повдигат се тревоги относно сигурността на енергийните активи на Европа, тъй като нациите се тревожат дали по-широко разпространени атаки ще последват взривовете на газопровода „Северен поток“.

САЩ казаха, че танкерите, превозващи втечнен природен газ до региона, трябва да бъдат в повишена готовност след „очевидния саботаж“ на тръбопроводите по-рано тази седмица, а Норвегия каза, че нейните отбранителни сили ще бъдат „по-видими“ около нефтените и газовите съоръжения след „ненормално високо” количество активност на дронове. Генералният секретар на НАТО се срещна с премиера на Дания, за да обсъдят „защитата на критичната инфраструктура“.

„Всички трябва да бъдат в повишена готовност“, заяви министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм в сряда във Виена. Запитан дали доставките на LNG от САЩ за Европа също трябва да вземат повече предпазни мерки, Гранхолм каза: „Разбира се. Трябва да сме в повишена готовност.“

Русия вече беше намалила потоците към Европа преди експлозиите, които съвпаднаха с откриването на нов тръбопровод, отвеждащ норвежки газ до Полша. Сега има само един начин руските доставки да достигнат до Европа - през Украйна - и държавният монополист "Газпром" предупреди, че дори това е изложено на риск.

Рисковете за газовата инфраструктура на Украйна се увеличават, но страната ще продължи транзита възможно най-дълго, каза главният изпълнителен директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко в интервю за Bloomberg Television.

Взривовете изостриха енергийния конфликт с Русия, която свива доставките за Европа след налагането на санкции заради нахлуването в Украйна.

Министерството на вътрешните работи на Германия издаде предупреждение за обща заплаха за сигурността в сряда, след като изключи естествени причини за взривовете на тръбопроводите в Балтийско море. Най-голямата икономика в Европа е най-зависима от руския газ и служителите са все по-загрижени за нови атаки.

„Трябва да се подготвим за сценарии, които бяха немислими доскоро“, каза министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър в изявление по имейл.

Бенчмарк фючърсите се повишиха с 11% в сряда, след като се повишиха с 22% предишния ден, а еквивалентът в Обединеното кралство скочи с цели 35%, най-много от три седмици. Европейските министри на енергетиката ще се срещнат в петък в Брюксел и ще обсъдят щетите по тръбопровода, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

„Преди лятото съветът и комисията постигнаха споразумение относно мерките за сигурност на инфраструктурата, които се прилагат“, каза той. „И може да се наложи да отидем още по-далеч, за да защитим инфраструктурата в светлината на последните събития.“

Износът на газ от Норвегия е абсолютно жизненоважен за Европа, за да оцелее през зимата, а Equinor ASA, Var Energi ASA и други фирми повишават сигурността на своите съоръжения. Решението на Equinor обхваща офиси, инсталации, местоположения за доставки, хеликоптерни бази, наземни съоръжения и плавателни съдове, съобщи националната телевизия NRK.

Премиерът Йонас Гар Стор каза, че няма индикации за преки заплахи, но готовността е „висока“. Правителството определи добива на петрол и транспортирането на газ по тръбопроводи до Европа като „фундаментална национална функция“, за да позволи повече мерки за защита на индустриите, каза Стор.

„Въпреки че очевидно е екстремен сценарий, ако газопроводите на Норвегия бъдат спрени, последствията за Европа биха били колосални“, каза Маева Коузин, която отговаря за еврозоната за Bloomberg Economics.

Нов теч

В четвъртък бе открит нов теч по газопроводите в Балтийско море, с което общият брой на разкъсванията става четири, според командния център на шведската брегова охрана. Газът излиза от тръбопроводите от по-рано тази седмица, като Дания смята, че тръбите ще се изпразнят до неделя. Няколко правителства нарекоха действията „умишлени“ и „саботаж“, като Финландия в сряда отбеляза, че само държавен актьор може да е способен на действия в такъв мащаб.

Две изтичания са в изключителната икономическа зона на Швеция и две в икономическата зона на Дания.