Европа се провали в първия тест за пестeне на енергия през зимата

Политиците успокоиха хората, че ще ограничат цените, и населението увеличи потреблението, вместо да го намали, пише Хавиер Блас за Bloomberg

13:41 | 4 октомври 2022
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако Европа беше ученик, миналата седмица се яви на първия си изпит по "Енергоспестяване 101". Скъсаха я. И това не предвещава нищо добро за много по-трудните тестове, които предстоят през януари.

Въпреки значителния внос на втечнен природен газ, с който иска да замени руските доставки, Европа трябва да намали потреблението на газ - с много - ако иска да издържи през зимата. Допълнителното предлагане няма да е достатъчно. Пестенето на газ е от първостепенно значение.

Точният обем варира в различните страни, но средно Европейската комисия предложи намаление на търсенето с 10%-15%. Германия и няколко други нации, които в миналото разчитаха основно на руски газ, трябва да намалят потреблението още повече, с цели 20%.

Тъй като тези цели за спестяване са фиксирани, една по-топла зима би направила изпълнението на тези цели много по-лесно,  а по-студената - много по-трудно. Но независимо от това колко сурова е зимата, Европа трябва да консумира по-малко газ, отколкото през 2021 г. и от средното за последните пет години.

Високите цени досега насърчиха промишлените предприятия да намалят потреблението. В някои случаи, особено в химическия сектор, някои компании просто са спрели производството. В резултат на това търсенето на газ в цяла Европа е с цели 20% под обичайното.

Търсенето на газ от домакинствата и малките предприятия, което в Германия представлява около 40% от потреблението в страната, е силно сезонно, като по-голямата част е концентрирана през приблизително 25 седмици от отоплителния сезон, от около 15 октомври до около 15 март. Досега не знаехме как ще реагират домакинствата, въпреки че предположението беше, че публичните послания за необходимостта от пестене на енергия, съчетани с по-високите цени на дребно, ще обезсърчат потреблението.

Какво се случи? Когато първото есенно застудяване удари континента, германските домакинства и малките фирми, известни като частния сектор, увеличиха търсенето си на газ с 14,5% над средното за последните пет години. Клаус Мюлер, германски служител, отговарящ за наблюдението на газовата мрежа, нарече цифрите „отрезвяващи“.

Разбира се, беше студено: средните температури в Северозападна Европа паднаха под средните за последните 30 години. Средната температура в четвъртък беше само 10,5 по Целзий, ниво, което миналата година не беше достигнато до средата на октомври, според данни на Bloomberg. И все пак, както правилно каза Мюлер, „газът трябва да се пести, дори ако стане още по-студено“. Европа отчаяно се нуждае от топла зима, но не може да разчита на мек сезон, подобен на миналогодишния. Регионът може да извади късмет, но ще има сериозни проблеми, ако това не случи. Дори нормална зима би била проблемна.

Какво е заложено? „Без значителни икономии и в частния сектор ще бъде трудно да се избегне недостиг на газ през зимата“, казва Мюлер.

През последните четири седмици европейските правителства се намесиха, за да ограничат сметките за комунални услуги, ограничавайки въздействието върху цените, но не увеличиха публичните си призиви за намаляване на потреблението. Семействата и малките предприятия преди това чуха „цените ще бъдат високи и трябва да пестите газ“. Сега те чуват „правителството ограничава сметката ви, така че радвайте се“. Това е грешка.

По-голямото от очакваното търсене на газ трябва да бъде сигнал за европейските политици. Пазарът на газ, който работи от 1 октомври до 30 септември, влезе в новата година в събота, отбелязвайки пристигането на зимата. Време е да удвоим обществените кампании за пестене на енергия с конкретни примери за това какво трябва да направят хората. Да се ​​каже на двойките да вземат душ заедно, както наскоро предложи швейцарски министър, е сладко, но несериозно. Фокусът трябва да бъде върху намаляване на температурата в жилищата и на топлата вода. И насърчаване на преминаването от газ към нефт, когато е възможно.

Прогнозата за тази седмица сочи завръщане на топлото време. Но текущата перспектива от Европейския център за средносрочна прогноза на времето предполага, че температурите през октомври до голяма степен ще бъдат в съответствие със средните за последните 30 години. До 25 октомври средните температури на северозапад обикновено падат под 10 градуса по Целзий, което увеличава консумацията на отопление. Така че Европа разполага само с няколко ценни дни дотогава, за да разпространи посланието за спестяване на газ. Тя не иска да се провали на следващия си изпит.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ енергията и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.