В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Мерките за енергийния пазар няма да свалят цените, защото проблемите са извън него

д-р Виктор Аврамов, департамент "Администрация и управление" в НБУ, специалист в областта на енергетиката и енергийните пазари, "Бизнес старт", 12.09.2022 г.

16:10 | 12 септември 2022
Обновен: 17:13 | 12 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Проблемът на европейския енергиен пазар не е пазарен, а политически заради обвързаността на Европа с руския държавен доставчик "Газпром". Ще бъде трудно да се компенсират спрените руски доставки в условията на ниска еластичност на потреблението на ток, но данните за запълване на хранилищата показват, че поне в средносрочен план континентът не е заплашен от пълно спиране на газа, а от високите цени. Евентуален таван за цените на газа, както бе дискутирано на срещата на енергийните министри на ЕС в петък, е труден за реализиране, тъй като всеки търговец би избрал да продава на клиент, който плаща повече. Това каза д-р Виктор Аврамов, департамент "Администрация и управление" в НБУ, специалист в областта на енергетиката и енергийните пазари, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Делян Петришки.

"Основният резултат (от срещата) е, че тепърва се очаква Европейската комисия да търси решение, като са дадени няколко приоритета. Тези решения едва ли ще адресират кризата по такъв начин, че цените да спаднат - това няма да се случи, защото проблемите са извън енергийния сектор. Проблемите идват най-вече от високите цени на природния газ, които зависят от "Газпром" и не могат да бъдат адресирани с мерки, които са свързани евентуално с пазарния дизайн или дори с ограничаване на потреблението, ако това е възможно."

Заради начина, по който действат пазарите, не може да се прекъсне връзката между цените на газа и цените на тока, каза Аврамов. Борсовите механизми работят като включват най-скъпия производител, нужен за задоволяване на определено търсене в даден момент, обясни той. Ако това е газова централа, цената на газа няма как да не се отрази на цената на произведената електроенергия.

"Едно от решенията, които се предлага, е някакъв вид компенсация, която включва намаляване на приходите на производители, които не са газови и имат най-висока цена - което е грубо казано "пари да минават от един джоб в друг". Но заради нетипичната ситуация може да се мисли и за такъв вид мярка."

В нормални условия високите цени за определени интервали компенсират разходите за изграждане на дадена централа, но когато това е за продължителен период от време и се дължи на причини извън пазара, тези производители имат по-високи приходи отколкото при нормален пазар.

"Допускайки, че това не е нормална ситуация, може би е напълно нормално да се мисли за такива мерки, а и няма твърде голям брой мерки, които да бъдат измислени."

В коментар дали мерките ще ограничат рисковете от спекула, Аврамов каза, че първо трябва да се провери дали има такава от нормалните участници, особено на пазар с толкова високи цени.

"Цената на газа почти напълно предвижда цената на електрическата енергия. Коефициентът на терминация е 0.95 - 0.97, което е много силна линейна зависимост. Това показва, че високите цени (на тока) са зависими от високите цени на газа, което трябва да се очаква спрямо пазарните фундаменти и дизайна на пазара."

Поне в средносрочен план и докато не приключи войната, няма да е лесно да се намали значението на газа за цените на електроенергията.

"Цените няма да се върнат на тези нива от преди две години, които се детерминираха предимно от въглищните производители и квоти за емисии."

Съществува висок риск за търговците на газ и на електроенергия на пазарите в момента и за тях ще е все по-трудно да набират капитал заради задаващата се рецесия. Такава капиталова подкрепа ще е нужна, за да се запази ситуацията на пазар с повече участници, каза Аврамов. "Това няма да реши проблема с високите цени, но може да реши проблема с това пазарът да не функционира по-лошо дори в такива лоши условия."

Квотите за вредни емисии ще окажат ефект само когато няма пазарни участници, които използват природен газ, смята Аврамов. ЕК трябва да намери механизъм за компенсации на най-засегнатите от високите цени на енергията, но високите приходи на производителите трябва да бъдат използвани и за инвестиции в ниско емисионно производство на електроенергия.

Мерките не трябва да целят коренна промяна на дизайна на пазара, каза Аврамов, но трябва да се преосмисли доколко енергийната политика на ЕС е наистина единна, а не политика на отделни държави, които се възползват от своите връзки с чужди партньори за сметка на други страни членки.

"Европа действително трябва да диверсифицира източниците, а не трасетата - видяхме колко е висока цената на това да се диверсифицират трасетата, а източникът да остане един и същ."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.