Избягването на режим на тока в Европа ще е по-трудно, отколкото политиците признават

Да слушаш европейските търговци на електроенергия е много, много страшно, пише Хавиер Блас за Bloomberg

11:11 | 26 август 2022
Обновен: 11:10 | 7 септември 2022
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Всяка седмица хората, които търгуват с електроенергия в Обединеното кралство, могат да разпитат мениджърите на националната мрежа за един час. Конферентният разговор, който всеки може да наблюдава, дава представа за това какво тревожи мъжете и жените на предната линия на енергийния пазар. Да ги слушаш става все по-страшно с всяка седмица - и предполага, че поддържането на светлините тази зима ще бъде много по-голямо предизвикателство, отколкото европейските правителства признават, пише Хавиер Блас в свой коментар за Bloomberg.

Цените са достатъчно притеснителни. Британските домакинства бяха уведомени в петък, че сметките им за електроенергия и газ ще се увеличат от 1 октомври с 80%. Така наречената горна граница на цените на енергията беше определена на £3549 на година, спрямо £1971 през последните шест месеца и £1277 през миналата зима.

Но телеконференцията с индустрията предполага, че проблемът е по-широк от просто нарастващите разходи. Все по-често се използват думите „спешен случай“ и „недостиг“, като участниците се фокусират върху това кога, а не дали ще настъпи криза. Представете си, че сте в състояние да чуете разговори между ръководители на "Уолстрийт" и Федералния резерв по време на глобалната финансова криза през 2008 г.

Ето един въпрос от сесията миналата седмица: „Обмисляте ли възможните варианти, ако/когато трансграничната търговия се срине под натиска на сигурността на доставките тази зима?“ И друг: „Можем ли да проведем сесия, на която да обсъдим спешните мерки?“ Друг участник каза, че прогнозата за баланса на търсенето и предлагането на електроенергия показва „колко лоша може да бъде зимата за всеки, който може да си направи сметката“. Същият беше откровен за собствените прогнози на мрежата: „Не мисля, че вие ​​вярвате на това, което сте написали, и никой друг не вярва.“

Една намеса беше особено показателна. „Въз основа на това къде се търгуват продуктите за зимата на 2022, каква е позицията ви по отношение на осигуряването на мощност през зимата?“ попита един участник. Контекстът? На форуърдния пазар електроенергията в Обединеното кралство за декември 2022 г. бързо се доближава до £1000 за мегаватчас, което е с 50% повече от текущите цени. Подтекстът? Недостиг на енергия.

Сравнете тона с настояването от страна на британското правителство, че няма за какво да се тревожите. „Домакинствата, предприятията и промишлеността могат да бъдат уверени, че ще получат електричеството и газа, от които се нуждаят през зимата“, каза "Даунинг стрийт" по-рано тази седмица. „Това е така, защото имаме една от най-надеждните и разнообразни енергийни системи в света.“

Седмичния разговор е официално известен като „Форум за оперативна прозрачност на ESO“ и позволява на участниците на пазара да отправят запитвания към мениджърите на така наречения Национален контролен център за електроенергия - центърът, който пренася енергия в Обединеното кралство от производители до търговци към потребители.

Форумът обикновено се занимава с неясни проблеми с търговията с енергия. Но през последните седмици вниманието се насочи към управлението на кризи. Друг пример от по-рано този месец: „Ако събитие на системен стрес е активно и при газа, и при тока, как комуникират операторът на електроенергийната система и центърът за контрол на газа? Кое стресово събитие има приоритет?“ Това, което е особено тревожно, е колко малко от сценариите за бедствия изглежда са планирани.

Основно безпокойство е какво ще се случи, ако европейските страни въведат политики да не помагат на своите съседи чрез спиране на трансграничните потоци на електроенергия, както Норвегия вече каза, че обмисля да направи. „Моля ви, пазарът трябва да разбере по-добре как трябва да се използват междусистемните връзки в периоди на много високи цени и потенциален дефицит на производство“, каза един участник на пазара миналата седмица.

Друга тема е колко може да намалее потреблението, ако домакинствата и фирмите не могат да си позволят повишени цени на електроенергията и газа. „Какво ниво на намаляване на търсенето, унищожаване на търсенето, прогнозирате за предстоящата зима от търговските промишлени потребители като ценова реакция?“ беше един скорошен пример. Друг повтори запитването: „Какво унищожаване на търсенето, ако има такова, е включено във вашата прогноза за търсенето за тази зима за жилищни и промишлени цели?“

Мениджърите на мрежата не успяха да предоставят никакви данни в отговор.

Срещата е замислена да се съсредоточи върху потенциални предстоящи проблеми - тя съществува, за да предвижда и решава проблеми. Но след като я слушах многократно през последните няколко месеца, имам три извода.

Първо, задаващата се извънредна ситуация с електроенергията е по-лоша, отколкото много ръководители на индустрията публично признават, и много по-опасна, отколкото правителството признава. Второ, високите цени са голям проблем, но и сигурността на доставките е застрашена. Трето, времето изтича за подготовка, преди температурите да започнат да падат.

Мениджърът на финландската мрежа, в рядък пример за прозрачност, която е крайно необходима, каза на гражданите по-рано тази седмица да се подготвят за недостиг тази зима. Европейските правителства са длъжни да признаят пред избирателите си за мащаба на предстоящата криза. Минимизирането на мащаба на проблема или, още по-лошо, преструването, че няма проблем, няма да поддържа захранването тази зима.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ енергията и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.