Европа не може да разчита на газ от САЩ, за да запълни нарастващия недостиг

Американският износ на LNG ще нарасне с по-малко от очакваното 12% тази година и ще се увеличи с подобен темп през 2023 г.

10:27 | 28 октомври 2022
Автор: Анна Ширяевская и Серхио Чапа
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа успя да запълни празнината, оставена от по-малките руски газови потоци с доставки от САЩ, но тези доставки няма да могат да стигнат, тъй като недостигът нараства.

Докато горивото от САЩ сега представлява 40% от вноса на втечнен природен газ в Европа, то ще компенсира само малка част от дефицита от Русия следващото лято, казва BloombergNEF. Това означава, че ще бъде по-трудно да се възстановят запасите през следващата година, когато сме изправени пред по-дълъг период без руски газ.

Осигуряването на пратки, които не са необходими на най-големия купувач Азия, беше от решаващо значение за Европа, докато тя заменя тръбопроводните доставки за суперохладеното гориво. За да отговори на търсенето в бъдеще, тя трябва да остане привлекателен пазар за продавачите и да привлича около 70% от световните спот доставки, предимно от САЩ, тъй като растежът на производството на LNG остава ограничен през следващите няколко години.

Тъй като съкращенията на доставките от Русия – някога най-големият доставчик на газ в Европа – настъпиха едва в края на лятната кампания за запълване на хранилищата, липсата на потоци ще бъде още по-явна през следващата година.

„Предлагането в САЩ е особено чувствително към цените и ще се насочи към премиум пазара, който ще остане в Европа, освен ако търсенето в Азия не се повиши“, каза анализаторът на BNEF Арун Тора. „Увеличението на годишна база обаче не е достатъчно, за да компенсира пълното намаляване на руските тръбопроводни доставки, като под половината от тези обеми се покриват от увеличенията на LNG.“

Вносът на втечнен природен газ в Северозападна Европа и Италия между април и септември вероятно ще нарасне с 9 милиарда кубически метра спрямо година по-рано, според BNEF. Но със спряното снабдяване по ключовия газопровод "Северен поток" и продължаващия риск от пълно спиране през Украйна, недостигът от Русия може да достигне 20 милиарда кубични метра.

Един от проблемите е, че има ограничение за доставките в САЩ. Прекъсване на проекта Freeport в Тексас означава, че американският LNG износ ще нарасне с по-малко от очакваното 12% тази година и ще се увеличи с подобен темп през 2023 г., според Bloomberg Intelligence.

Друг проблем е несигурността къде ще отиде този LNG. Големите енергийни произвдители и търговци са осигурили по-голямата част от износа на САЩ и също така до голяма степен са блокирали бъдещи американски доставки и могат да ги изпратят там, където цените са най-високи. Това означава, че повече може да се насочат към Китай, ако облекчаването на ограниченията на Covid увеличи търсенето там, а не към Европа.

Пазар на САЩ

Покупките от Европа помагат на САЩ да поддържат износа на газ близо до максималните нива и да ограничават разширяващия се търговски дефицит. Но силното глобално търсене също причинява исторически високи цени в САЩ, което увеличава сметките за енергия на домакинствата и подхранва инфлацията.

А в Нова Англия има риск от недостиг на газ тази зима поради високия износ на САЩ, каза Федералната комисия за енергийно регулиране.

Сега САЩ изпращат около 60% от доставките си в Европа, двойно повече от дела от миналата година, каза Си Нан, анализатор в норвежкия консултант Rystad Energy. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че САЩ работят за по-нататъшно стимулиране на тази търговия, след като тази година станаха най-големият доставчик на LNG за Европейския съюз и Обединеното кралство.

Износът на втечнен природен газ от САЩ нараства стабилно от началото на 2016 г. на фона на бума на шистовия газ и е насочен главно към Южна Америка и Азия. Това се промени в края на миналата година, когато растящите цени в Европа накараха търговците да отклонят товарите – понякога по средата на пътуването – докато регионът се отказваше от руския газ, към който беше обвързан от десетилетия.

Количеството допълнителен LNG, което би могло да компенсира загубените руски потоци към Европа, може да спадне до 35% следващото лято от 42% тази зима, казва BNEF. И все пак доставките – предимно от САЩ – трябва да се увеличат със следващата вълна от проекти, започващи в края на 2024 г. Европа също трябва да разшири капацитета си за внос на LNG и да облекчи инфраструктурните затруднения.

„САЩ ще трябва да разширят капацитета си за износ на LNG, а ЕС ще трябва да разшири капацитета си за внос през следващите няколко години“, каза Rystad Energy в проучване.