САЩ и ЕС спорят кой печели повече от газовата криза

Европейските енергийни групи са истински печеливши от зейналата трансатлантическа разлика в цените, казва Вашингтон

14:32 | 8 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските енергийни групи са истинските победители в трансатлантическата търговия с втечнен природен газ (LNG), заяви правителството на САЩ, отхвърляйки критиките, че северноамериканските производители печелят, докато Европа се бори да замени руския газ.

Пропастта между американските и европейските цени на газа донесе огромни печалби за компаниите, които купуват американски газ и го продават в Европа тази година.

Френският президент Еманюел Макрон заяви миналия месец, че „двойният стандарт“ създава незаслужени „суперпечалби“ за производителите на енергия в САЩ и Норвегия, които значително увеличиха потоците към Европа след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Но Брад Крабтрий, помощник-министър на Министерството на енергетиката на САЩ, каза, че европейските купувачи са се възползвали от арбитража между американските и европейските цени, а не американските производители.

„Това, което се случва, е, че компаниите, които имат тези дългосрочни договори с американските производители на LNG, те увеличават цените и печелят този марж на европейския пазар“, каза той пред Financial Times. „Това не е американска LNG компания, това са международни петролни компании и търговци със седалище в Европа.“

Най-големите европейски големи енергийни компании и търговци на суровини, включително BP, Shell, Glencore и Vitol, всички имат дългосрочни споразумения за доставки с американски производители на LNG.

BP отчете печалби от 8,2 милиарда долара миналата седмица, отбелязвайки "изключителни" печалби от бизнеса си с търговия с газ и маркетинг. Shell, който е най-големият търговец на втечнен природен газ в света, отчете печалби от над 30 милиарда долара през първите девет месеца на годината, поставяйки го напът да разбие годишния си рекорд за печалба от 31 милиарда долара, поставен през 2008 г.

Европейските спот цени на LNG се охладиха през последните седмици до около 25 долара за милион британски топлинни единици, като през лятото достигнаха рекордни върхове от над 70 долара за милион Btu. Това се сравнява с вътрешна цена в САЩ, която варира между 5 и 10 долара, откакто Русия започна нападението си срещу Украйна.

Бенчмарк фючърсите паднаха с цели 8,1% в понеделник до най-ниското ниво от повече от седмица. Холандските газови фючърси за месец напред се търгуваха около 111 евро за мегаватчас.

Борбата на Европа за газ преобърна световната търговия с втечнен природен газ, като САЩ и други големи износители отклониха доставките към континента. През март президентът на САЩ Джо Байдън сключи сделка с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за увеличаване на доставките на газ от САЩ за Европа.

Cheniere Energy, най-големият износител на втечнен природен газ в САЩ, казва, че около 70 процента от доставките от неговите съоръжения в Тексас и Луизиана са отишли ​​в Европа, в сравнение с приблизително 30 процента миналата година.

Крабтрий каза, че САЩ са „абсолютно ангажирани“ да помогнат на Европа да посрещне своите нужди от доставки „на цена, която е достъпна за континента“.

„Така че за нас е особено тревожно, че дискусията в Европа се представя така, сякаш имаме някакъв контрол върху маржовете, които се печелят от нашия LNG, защото нямаме“, добави той.

В допълнение към осигуряването на стабилни доставки, САЩ се фокусират върху намаляване на въглеродните емисии, свързани с LNG, за да поддържат подкрепата за горивото като „близко и средносрочно решение за енергийна сигурност“, каза Крабтрий. „Трябва да демонстрираме, че това е част от стратегия, която ни поставя на траектория към нетната нула до средата на века.“

САЩ се съревновават с Катар като най-големия износител на LNG в света и планират значително да увеличат предлагането през следващото десетилетие.