Европейските сметки за енергия достигат рекорди въпреки милиардите помощи

Графика на деня, 07.11.2022 г.

11:44 | 7 ноември 2022
Автор: Оливия Флетчър
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Европейските домакинства плащат повече от всякога за своята електроенергия и природен газ, въпреки че правителствата харчат милиарди, за да предпазят потребителите от енергийната криза.

Средната цена на газа на дребно в Европейския съюз и Великобритания е била почти 18 евроцента за киловатчас през октомври, двойно повече от същия месец на миналата година, според енергийната консултантска компания VaasaETT Ltd. Разходите за електроенергия в домакинствата са скочили 67% до 36 евроцента за киловатчас.

Цифрите идват след като правителствата на ЕС обещаха повече от 550 милиарда евро, за да защитят гражданите и бизнеса от рязко нарастващите разходи за енергия през последната година. Без страните да предоставят тази подкрепа, вероятно сметките на домакинствата щяха да бъдат още по-високи, каза Филип Луис, главен изпълнителен директор на базираната в Хелзинки консултантска компания.

На месечна база средната единична цена за електроенергия се повиши с 3,4% през октомври, докато тази за газ се увеличи с 2,5%. Най-големите месечни ръстове бяха в Дъблин, където цените на електроенергията се повишиха с 44%, докато средната цена на газа в Рим скочи с 97%.

Необичайно топлото време дойде като облекчение както за потребителите, така и за правителствата през октомври, като по-малко хора включиха отоплението. Въпреки това цените се очаква да се повишат, тъй като Европа навлиза все по-дълбоко в зимата, което може да създаде бъдещи проблеми за политическите лидери, които се опитват да поддържат разходите изкуствено ниски.

„Ако по същество искаме кризата да продължи повече или по-малко още цяла година или повече от година, цената на тези мерки за тези правителства ще бъде огромна“, каза Луис в интервю. „В крайна сметка клиентите ще забравят, че тези цени не са реални цени – те ще ги приемат за норма и тогава по същество става невъзможно да ги премахнат.“