Британците плащат над 2 милиарда паунда за отопление на къщите на богатите

Във Великобритания има около 1,2 млн. имота с поне пет спални

13:48 | 5 ноември 2022
Автор: Оливия Флетчър
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Британците плащат повече от 2 млрд. паунда за подпомагане на хората, които отопляват най-големите къщи в страната, поради решението на правителството да ограничи сметките за енергия за всички, вместо да насочи помощта.

Субсидирането на газа и електроенергията за жилища с поне пет спални ще струва приблизително 1,62 млрд. паунда между октомври 2022 г. и март 2023 г., според изчисленията на Bloomberg. Безвъзмездната помощ от 400 паунда в допълнение към това ще добави още около 460 млн. паунда.

Във Великобритания има около 1,2 млн. имота с поне пет спални, въз основа на оценки на имотния портал Zoopla.

Въпреки че не всички са собственост на хора, които са заможни или имат високи доходи, цифрите подчертават как нецелевите субсидии често облагодетелстват в по-голяма степен богатите. Това изтъкна и Институтът за фискални изследвания в отговора си на плана за помощ, в който се казва, че половината от помощите ще отидат в горната половина на разпределението на доходите.

Предвид прогнозите, че цените на енергията ще останат високи, на правителството може да се наложи да повтори субсидиите под някаква форма през следващата година, като има призиви за по-добро насочване на бъдещите помощи към хората с ниски доходи.

В условията на двуцифрена инфлация, когато мнозина вече се затрудняват със сметките си за енергия, в цялата страна в знак за подкрепа в библиотеки, читалища и църкви се появиха т.нар. вътрешни топли пространства.

Финансовият министър Джереми Хънт заяви, че Министерството на финансите вече обмисля заместваща програма, която да подпомага домакинствата с по-ниски доходи от април следващата година. Министерството на финансите отказа да коментира повече, а Министерството на бизнеса заяви: "Знаем, че широк кръг от домакинства се затрудняват с разходите за живот и че подкрепата трябваше да бъде предоставена навреме за зимата."  

Пакетът на правителството защитава всички потребители, като ограничава размера на цената, която те плащат за единица газ или електроенергия. Струвайки милиарди лири, той допълнително натоварва публичните финанси и в отговор на това правителството проучва възможностите за съкращаване на разходите и повишаване на данъците. Има опасения, че поредният кръг от строги икономии ще засегне непропорционално най-уязвимите, което косвено ще увеличи неравномерното въздействие на помощта.

"Съгласен съм с политиката, защото тя помага на хората", казва Мат Коул, ръководител на фондация Fuel Bank. "Но мисля, че тя отиде твърде далеч, тъй като предоставяше подкрепа на хора, които може би не се нуждаеха от нея."

В рамките на субсидията единичната цена на електроенергията е замразена на 34 пенса за киловатчас до април, а единичната цена на газа е замразена на 10,3 пенса.

Без субсидията тези цени щяха да достигнат 52 пенса за електроенергията и 15 пенса за газа в периода октомври-декември, сочат данните на енергийния регулатор Ofgem. За периода януари-март 2023 г. разходите биха били още по-високи. Аналитичната компания Cornwall Insight прогнозира 67 пенса и 17 пенса.

Въз основа на тези данни жилище с поне пет спални ще спести около 1350 паунда до април следващата година, когато правителственият таван ще бъде премахнат и ще се върне тарифата на доставчика.

Според данни на сайта за сравняване на цени USave средностатистическо жилище с пет спални използва 4 300 киловатчаса електроенергия и 17 000 киловатчаса газ годишно. Потреблението е по-високо между октомври и март. През тези хладни месеци домакинствата обикновено потребяват 76% от газа и 57,1% от електроенергията.

"Правителството ще трябва да се съобразява в по-голяма степен с енергийните нужди на хората", казват икономисти "Въпросът е дали в краткия срок, който си е дало, правителството може да намери правилната информация, която да насочи по правилния начин."