Потенциалът на лекарствата против затлъстяване тласкат Elly Lilly нагоре

Мадисън Мюлер, Bloomberg

19:00 | 1 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Elly Lilly увеличиха прогнозата си за приходи за цялата година, като се позовават - не е изненадващо, на лекарства от типа GLP-1 – Mounjaro и Zepbound. Мадисън Мюлер от Bloomberg наблюдава сектора и е с нас в студиото. По-рано днес акциите на Elly Lilly се повишиха рекордно с 5% за втори път, при това в ден на слаба търговия. Кажете ни повече.

Да, интересно е, защото продажбите на Elly Lilly като цяло пропуснаха прогнозата за това тримесечие. Много от основните им лекарства също не се продаваха според очакванията.

Едно от нещата, което върви много добре в момента е Zepbound, лекарство против затлъстяване. Говори се толкова много за него и в предаването, и навсякъде. Имаше притеснения, поради недостиг на Zepbound и на лекарството им за диабетици Mounjaro.

Ако се върнем на печалбите през това тримесечие, имаше притеснения, че ще има пропуснати приходи за Zepbound, заради липсата на предлагане.

Така че на пазара виждаме не само облекчение от страна на инвеститорите, че нещата вървят добре, но и оптимизъм, защото компанията даде малко прозрачност за как ще изглежда предлагането до края на годината. Също така увеличи прогнозата си за приходите за годината. Така че инвеститорите са оптимистично настроени.

Каква част от тези нови насоки са подкрепена от плана им да се справят с проблемите с предлагането и това, за което си говорим много – че има много потенциални начини на ползване за Zepbound?

Elly Lilly се очаква да подадат документи в Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за одобрението на Zepbound за лечение на сънна апнея.

Това може потенциално да разшири достъпа до него чрез Medicare, която не покриват лекарства против затлъстяване.

Така че наличието на още един симптом, като сънна апнея, може да разшири достъпа на лекарството до още повече пациенти.

Освен това, те очакват значително подобрение на предлагането във второто полугодие и в началото на 2025, тъй като още заводи ще заработят и ще произвеждат лекарството.

Така че е отчасти имаме разширяване на достъпа, повече застрахователи може да започнат да покриват лекарството, да се надяваме, и освен това повече предлагане на пазара.

Какви са рисковете към този момент? Дали е риск от конкуренция или е риск, свързан с плащането за услугата, ако говорим за застраховки? Къде са най-големите притеснения на инвеститорите?

Мисля, че най-голямото притеснение сред инвеститорите беше проблемът с предлагането, което да успява да отговори на привидно безкрайното търсене на тези лекарства.

Elly Lilly казаха, че нямат проблеми с производството или предлагането. Проблемът е, че имат ограничен производствен капацитет за инжекциите, затова трябва да увеличат капацитета на производство, а това отнема време.

Един от рисковете е ако тези планове не могат да се осъществят толкова бързо, колкото Elly Lilly биха искали, това може да е проблем.

Но всъщност на конкуренцията се гледа като на нещо, което само ще разшири пазара. Говорих с Bloomberg Intelligence тази сутрин и ми казаха, че тяхната прогноза от 80 милиарда долара до 2030 за продажби на лекарства против затлъстяване вече изглежда консервативна.