Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Данък върху количествата може да изземе свръхпечалбата на "Лукойл" и "Литаско"

Калоян Стайков, гл. икономист в Института за енергиен мениджмънт, "Светът е бизнес", 11.11.2022 г.

21:01 | 11 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Няма логика България да може прави реекспорт или да изнася продукти, прозведени с руски петрол, след влизането на забраната на ЕС за внос по море, тъй като това ще дава пазарен дял на български компании, които ще се възползват от евтината руска суровина, в нарушение на правилата за конкуренция. Има специално отношение на държавата към "Лукойл" от години и не е известно защо рафинерията получава подобна отстъпка за внос на руски суровини. Това каза Калоян Стайков, гл. икономист в Института за енергиен мениджмънт, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.
 
"Лукойл" от години изнася печалбите си от България чрез трансферно ценообразуване с дъщерното си дружество в страната, като по този начин не декларира печалби тук. Като монополист на пазара при производството и данъчните складове "Лукойл" може да поддържа високи цени на горивата по бензиностанциите без да се влияе от цените на суровия петрол на световните пазари.

"Лукойл" държи голяма част от капацитетите в данъчните складове и може да диктува правилата на играта. Схемата е учебникарска - цената се избира да е малко под регионалните, така че конкурентите да нямат стимул да внасят по-евтино гориво. Пазарната конкуренция не се случва на база цени, а на база качество на услуга.

Големият въпрос е как да се обложи свръхпечалба, когато реално печалба няма. Отговорът е да се наложи специфичен данък върху самите количества, нещо по подобие на акциза - това е единственият начин да се капитализира остъпката (за внос на руски петрол) за "Лукойл", а в същото време печалбата да не остане в швейцарската "Литаско".

ЕК е водещата институция в случая с наложеното ембарго и изключенията за вътрешния пазар до 2024 г. на страни като България и Хърватия и ако българските институции не са сигурни в тълкуването на регламента, могат да поискат допълнителни разяснения.

"Затова беше въведено това ограничение за реекспорт на петрол и преработените нефтопродукти - да няма "задна врата", да не се внася за Унгария, която след това да изнася за Германия. Да не може компании в едни страни да получат конкурентно предимство, което е зададено в регламента чрез липсата на това изключение."

Няма реална информация за резултатите от търговете за доставка на природен газ за 2023 г., проведени от служебното правителство, но цените в момента би трябвало да са по-ниски от лятото заради спада на спот пазарите, като само ще се увеличат през зимата.

"Нито предходното правителство, нито това правителство работи в посока за осигуряване на дългосрочни доставки. Не е нужно да са за целите количества, но поне за някаква част, за да има някаква прогнозируемост."

Според Стайков оправданията на "Булгаргаз" да не закупува предварително слотове на LNG терминалите са трудни за разбиране при положение, че това е нормална практика на застраховане, особено след началото на войната в Украйна, и тези слотове винаги могат да бъдат продадени.

"Големият въпрос остава със самите доставки. Служебният министър Христов успокоява, че газ има, но не знаем откъде идва този газ, къде ще бъде разтоварен, на какви цени. Цената не е за пренебрегване, когато говорим за краткосрочни договори, които се индексират към борсовите индекси."

Стайков описа като "комични" обвиненията чрез медиите за спекулации с цените на газовите доставки при предишното редовно правителство.

"Ако има неоспорими доказателства и това може да се докаже, престрелки по медиите са последното нещо, което трябва да правят...
Доказване на манипулиране на пазарни цени или осигуряване на доставки на различни от пазарните цени много трудно се доказва."

Спадът в цените на газа е сезонен ефект заради ниското потребление и високите запаси през есента, но цените остават исторически високи на 100 евро/MWh - 120 евро/MWh, каза Стайков.

"Свикнахме с идеята, че цените няма да се върнат на предкризсините нива... Бизнесите се нагласят, домакинствата се нагласят и правителствата предприемат мерки за подпомагане на двете групи."

Европа става по-чувствителна към световните цени на втечнен природен газ (LNG), тъй като неговият дял се увеличава, и застудявания в Азия и Северна Америка ще доведат до увеличаване на цените в Европа, предупреди Стайков.

Пълните количества газ от Азербайджан за България постъпват още от юли месец, като от октомври цената е по-ниска, тъй като цялото количество вече се получава на договорената цена.

Очаква се забавяне на пускането в есплоатация на LNG терминала в Александруполис, в който България има участие, каза Стайков. Наличието на такава инфраструктура е ключово за разрешаването на проблема на Европа с диверсификацията на доставките.

"Тази инфраструктура включва и междусистемните връзки, които от години са проблем в Европа."

Решението на служебния кабинет да не внася бюджет за 2023 г. с оправданието, че щял да бъде променен от Народното събрание, е изключително странно при положение, че има законово установен срок за това, коментира Стайков.

"Оттам нататък, може да очакваме изключителен популизъм в тази посока, защото в обстановка на политическа несигурност и нестабилност всяка партия наддава. Това го гледахме при актуализацията на бюджета и при приемането на първоначалния вариант на бюджета за 2022 г."

Ще се изпълнява бюджета за 2022 г. но се създава излишно напрежение при домакинствата и бизнеса, коментира Стайков.

"Това не е фатално, бизнесът няма да фалира, хората няма да останат на студено и на тъмно, но не е идеална ситуация."

Правителствата трябва да бъдат по-прозрачни в политиките си за либерализацията на пазара на електроенергия за домакинствата, коментира Стайков решението да се продължи субсидирането на тока за бита до 2026 г.

"Трудно е да се каже дали това е по-добрият вариант или е поредният популизъм... Либерализацията върви с куп други неща - дефиниция за енергийна бедност, определяне на критерии за уязвими потребители, допълнителни инвестиции в мрежовите компании, за да може лесно да се сменят доставчици. За съжаление ние до последно нямаме информация какво се случва, от днес за утре се казва: крайната дата дойде, трябва да направим нещо, и шоковете тогава са много големи."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.