Балтийска държава планира да се превърне в LNG хъб, отдалечавайки се от Русия

Надпреварата за осигуряване на алтернативни доставки на горива е в разгара си

18:25 | 8 ноември 2022
Автор: Аарон Еглитис,Анна Ширяевска ,Серхио Чапа
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Балтийският бряг изглежда ще се сдобие с още един терминал за втечнен природен газ, тъй като Латвия засилва усилията си да се превърне в регионален търговски център за супер охладеното гориво.

Понастоящем само един терминал за внос на втечнен природен газ обслужва балтийските държави - съоръжението в Клайпеда в Литва - докато друг ще заработи тази зима във Финландия, където потоците от Русия бяха прекъснати през май. Но тъй като регионът се отклонява от руските доставки на фона на войната на Кремъл в Украйна, са необходими повече терминали. 

Поради факта, че в Латвия се намира третото по големина газово хранилище в Европа, тя може да се превърне в естествен център за търговия с това гориво, заяви Едмундс Валантис, държавен секретар в Министерството на икономиката на страната. Латвийските политически партии, които водят преговори за съставяне на ново правителство, обещаха да подкрепят изграждането на терминала за втечнен природен газ в Скулте, чието пускане в експлоатация се очаква да отнеме две до три години. 

"Исторически погледнато, в Литва е имало само едно съоръжение за втечнен природен газ, което е било построено, за да обслужва Литва, Латвия и Естония", каза Валантис в интервю по време на срещата на върха за втечнен природен газ в САЩ в Лейк Чарлз, Луизиана. "Но сега сме свързани с Финландия, която има доста голямо търсене. Те вече не се обслужват от Русия."

Надпреварата за осигуряване на алтернативни доставки на горива е в ход. Латвия ще забрани вноса на руски газ от януари, заедно с Естония и Литва, които също забраниха руския втечнен природен газ. Вносът на руско изкопаемо гориво във Финландия приключи през май, след като страната отказа да се съобрази с новите условия за плащане на компанията Gazprom PJSC. 

В търга за заявяване на интерес за изграждане на терминала за втечнен природен газ в Скулте са постъпили няколко предложения, заяви Валантис, без да посочи повече подробности.

Засега латвийската компания за комунални услуги Latvenergo AS се стреми да закупи шест до девет товара втечнен природен газ на световния спот пазар, които могат да бъдат доставени на терминала в Клайпеда, Литва, през следващата година. От 2024 г. Латвия планира да внася товари по 10-годишен договор за доставка, обвързан с американските или европейските ценови индекси, каза Валантис.

Въпреки това Латвия планира да премине към други източници на енергия в по-дългосрочен план. С население от 1,8 млн. души, по-малко от това на град Хюстън, Тексас, потреблението на газ в Латвия е намаляло с 34% през първите девет месеца на 2022 г. в сравнение с година по-рано.

"След 20 години ще преминем от газ към ядрена енергия" за базова мощност, каза Валантис.