Вносът на LNG в Европа предизвика предупреждение за свръхпредлагане

Натрупването на енергийни запаси успокоява притесненията от зимен недостиг на континента

10:14 | 19 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Толкова много втечнен природен газ плава към Европа, че съоръженията за внос в региона се борят да се справят с пристигащите танкери, според оператора на газовата мрежа на Испания.

Enagas SA може да ограничи броя на товарите, които обработва нейната LNG система до първата седмица на ноември, тъй като „значителното“ намаление на промишленото търсене от август и високите нива на съхранение не оставят място за поглъщане на излишния внос, се казва в изявление. „Тази ситуация не е изолирано събитие в испанската газова система, случва се и в други страни около нас“, каза Enagas, без да бъде по-конкретна.

Предупреждението от Испания, чиито шест LNG терминала съставляват най-голямата мрежа за регазификация в Европа, подчертава нестабилните условия на газовия пазар на континента тази година. След паническото търсене на LNG, за ​​да замени намаляващите потоци от Русия за запълване на зимните резерви, растящите разходи за гориво принудиха индустрията да намали потреблението, а по-топлото от нормалното време ограничава търсенето на отопление, създавайки инфраструктурни затруднения.

Най-малко седем танкера, натоварени с втечнен природен газ, са акостирали край югозападния бряг на Испания, докато в Обединеното кралство други два са закотвени близо до терминала Милфорд Хейвън, показват данните от проследяването на кораби на Bloomberg. Това помогна за повишаване на индекса на Bloomberg за натоварени танкери на вода за 20 или повече дни до най-високото ниво поне от 2017 г. насам и повече от два пъти над петгодишната средна стойност.

Вносът в Северозападна Европа и Италия достигна общо 1,9 милиона тона през седмицата от 10 до 16 октомври, с около 58% повече от същия период месец по-рано, според BloombergNEF.

Необичайно високото използване на европейските терминали за регазификация създава умерено пренасищане, което оказва натиск върху цените, писаха миналата седмица анализатори от Morgan Stanley. Спредът между цената на втечнения природен газ в северозападна Европа и референтната стойност на газа в региона достига 20 долара за милион британски топлинни единици през последните седмици от почти нула миналата година, казаха те.

„Изведнъж терминалите за регазификация станаха много ценни“, пишат анализаторите на Morgan Stanley.

Всички танкери за LNG, които са резервирали място в терминалите на Enagas, ще могат да се разтоварят, каза говорител на базираната в Мадрид компания.

Тесните места може да намалеят с наближаването на зимата и увеличаването на търсенето, създавайки повече пространство за капацитет на терминалите. Също така, най-големият потребител на газ в Европа, Германия, бърза да инсталира поне два LNG терминала за този отоплителен сезон, за да намали зависимостта от своите съседи.

Запасяване за зимата

Усилията за натрупване на гориво означават, че Европа и Азия наближават зимата със стабилни запаси.

Европейските хранилища за природен газ са запълнени на около 92%, над петгодишната средна стойност от 87,6%. Германия достигна 95%, ниво, което се стремеше да достигне до 1 ноември. Картината е подобна в Азия. В Япония запасите от втечнен природен газ, съхранявани от производителите на електроенергия в страната, също са по-високи от средните.

Нарастващите резерви засилват оптимизма, че Европа може да избегне недостиг или режим, като цените на природния газ падат до най-ниското ниво от юни.

„Загрижеността за енергийната сигурност е причина правителствата да се опитват да натрупат запаси преди предстоящата зима в северното полукълбо“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV в Сингапур. Това е очевидно в Европа, където съхранението на газ е „много над“ първоначалните цели, каза той.

Докато европейските хранилища за газ се пълнят, търговците на енергия също съхраняват LNG в съдове. Около 2,6 милиона тона LNG са били паркирани край бреговете на Европа и Азия по-рано този месец, според фирмата за енергийно разузнаване Kpler. Това е най-високото ниво досега.

В Азия търсенето на мазут, продукт, рафиниран от суров петрол, отслабва. Вносът на мазут в Япония, Южна Корея, Пакистан, Шри Ланка и Бангладеш е намалял с повече от 50% миналия месец в сравнение с август и е бил с повече от 40% по-малко от година по-рано, според данни на фирмата за проследяване на кораби Vortexa. Това последва вълна от презапасяване през август, когато цените на бензина скочиха.

„Засега има малко признаци за значително увеличение на търсенето на мазут в Азия за производство на електроенергия“, каза Рослан Хасауне, старши анализатор на мазут във Vortexa.

Разбира се, цените на енергията все още остават на исторически високи нива, тъй като войната на Москва срещу Киев продължава, възпрепятствайки търговските потоци и нарушавайки доставките на суровини. Те също така са подкрепени от затегнатия пазар на корабоплаване, тъй като започват все по-строги санкции срещу Русия.

Неуспехът на европейските страни да намалят потреблението и по-студената от нормалното зима могат бързо да изпразнят хранилищата и да затруднят пълненето им през следващата година, особено с намалените доставки на руски газ.

„Възможно е да има елемент на това, че пазарът започва да не обръща много внимание“, каза Патерсън от ING, отбелязвайки, че пиковият отоплителен сезон все още предстои. „Но още по-тревожна за Европа е зимата на 2023 и 2024 г., която изглежда ще бъде още по-напрегнат период. Това означава, че повишените цени на газа, LNG и въглищата вероятно ще продължат през по-голямата част от 2023 г."

И все пак някои метеорологични прогнози сочат по-топла от обичайното зима над Европа и части от Азия, включително Япония, което би ограничило търсенето по време на пиковия отоплителен сезон.

„Последните няколко месеца видяхме най-големите глобални усилия за натрупване на горива от години, което доведе до стабилните доставки, които имаме сега“, каза Джеймс Уислър, управляващ директор на енергийната брокерска компания Vanir Global Markets Pte. в Сингапур. „Температурите в момента са доста ниски в Европа, Япония, Китай, Корея и това тласка търсенето на електроенергия до сезонни ниски нива.“