В момента светът няма достатъчно втечнен природен газ за енергийния преход

Японската търговска къща Mitsui & Co. смятат, че действащите проекти за втечнен природен газ няма да покрият нуждите на световните икономики за прехода към зелена енергетика.

19:00 | 17 октомври 2023
Автор: Шоко Ода,Грейс Хуан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световното търсене на втечнен природен газ (LNG) вероятно ще се окаже по-силно от очакваното и сегашният набор от проекти няма да е достатъчен, за да се справи с него, смята един от водещите японски търговци на това гориво.

"Обявените проекти в света все още няма да покрият необходимото предлагане, ако се вземе предвид енергийният преход, който ще отнеме няколко десетилетия", каза Кеничи Хори, президент на японската търговска къща Mitsui & Co., в интервю в Токио миналата седмица.

Хори се присъедини към мнението на големите износители, сред които Chevron Corp. и Shell Plc, че газът ще играе дългосрочна роля в енергийния преход. Коментарите му идват в момент, в който конкуренцията за втечнен природен газ се засили след нахлуването на Русия в Украйна, като Европа се стреми да намали зависимостта си от Москва за газ, а развиващите се страни се насочват към дългосрочни сделки, за да избегнат бъдещ недостиг.

Mitsui и другите големи търговски къщи в Япония са силно ангажирани с петрол, газ и въглища. По-рано тази година Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет увеличи дела си във фирмите, след като те отбелязаха рязък ръст на печалбите си поради високите цени на суровините и слабата йена.

Държавите и компаниите считат LNG за по-чисто изкопаемо гориво, което може да намали емисиите, но се очаква доставките да бъдат ограничени до около 2026 г., когато се планира да започнат да функционират нови проекти. Според BloombergNEF глобалното търсене на втечнен природен газ ще се увеличава с 3,4% годишно в периода 2022-2026 г. и ще достигне 444 млн. метрични тона.

Според Хори осигуряването на разнообразие от източници на доставки вероятно ще се окаже от решаващо значение за енергийната сигурност в Япония. "Имаме проекти в САЩ, Близкия изток и Африка", каза той.


От къде Япония си набавя втечнен природен газ/Япония внесе 74,32 милиона тона втечнен природен газ през 2021г., като Австралия е най-големия източник

Запитан дали Mitsui се интересува от подписване на договор с Катар, който търси купувачи от огромното си разширяване на производството, Хори заяви, че близкоизточната държава е "важен източник на втечнен природен газ", тъй като Япония се стреми към по-нататъшна диверсификация.

Заедно с газа и втечнения природен газ за Mitsui е важно да има "няколко пътя" за енергийния преход, включително възобновяема енергия, амоняк и водород, каза Хори. Компанията наскоро обяви инвестиция от 960 млрд. йени (6,4 млрд. долара) в проект за морски вятърни централи край източния бряг на Тайван и проучва възможности в областта на е-метанола - синтетична съставка, произведена от водород и въглеродни емисии.

"Всички тези проекти ще оформят бъдещето на нашето портфолио, което преминава от традиционен енергиен бизнес към ера с ниски въглеродни емисии", каза той.