Потоците на руски LNG към Европа намаляват поради по-слабо търсене

Износът на дизел и горива от Русия спадат през август, тъй като рафинериите са в поддръжка

15:28 | 1 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доставките на руски втечнен природен газ за Европейския съюз спаднаха миналия месец поради поддръжката на заводите и по-слабото търсене, но износът може да се възстанови, ако застудяването тази зима увеличи потреблението.

Пристиганията на руски втечнен природен газ в пристанищата на ЕС са намалели с повече от 25% през август спрямо година по-рано до около 770 000 тона, най-ниското ниво за всеки месец от 2021 г., според предварителните данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Докато общият внос в региона също намаля, износният капацитет на Русия също беше ограничен от годишните работи по поддръжка.

Делът на страната от вноса на втечнен природен газ в ЕС спадна до около 10% през август - спад от 19% през март миналата година, по време на паническото купуване, предизвикано от нахлуването на Москва в Украйна. САЩ, доставчик номер 1 на LNG в Европа, увеличиха дела си до 49% миналия месец, докато Катар запази своите 15%.

Рекорден скок в доставките на руски LNG за Европа постави суперохладеното гориво в центъра на политическите прожектори от 2022 г. насам. Докато Германия, Полша и балтийските държави все повече избягват руския LNG, Испания, Белгия и Франция са сред страните, които увеличават покупките след като Кремъл спря газовите потоци по тръбопровода. 27-членният блок никога не е обсъждал официално общоевропейско ембарго върху руски газ, включително втечнен природен газ, но Брюксел е търсил начини отделните държави-членки да забранят горивото.

Длъжностни лица в Брюксел призоваха компаниите и държавите-членки на ЕС да не подновяват дългосрочните руски договори за втечнен природен газ, след като текущите изтекат. И все пак активисти и някои наблюдатели на индустрията призоваха блока да обмисли пълно ембарго върху руския LNG. Обединеното кралство забрани горивото през 2022 г.

ЕС „полага усилия да се откаже от руския газ възможно най-бързо“, като същевременно има предвид своята енергийна сигурност, каза говорителят на Европейската комисия Тим Макфи пред репортери в Брюксел в четвъртък. Той каза, че цялостната зависимост от Москва - дори след скока на руските LNG потоци миналата година - е много по-малка, отколкото беше преди.

Руският газ, както по тръбопроводи, така и втечнен, сега покрива по-малко от 10% от общото търсене на Европа в сравнение с повече от една трета преди инвазията.

Потоците втечнен природен газ от Русия намаляват предимно на годишна база от март, но остават далеч над нивата от 2021 г., според данните от проследяването на кораби. Този спад дойде, като Нидерландия ограничи покупките, а Германия ги отбягва напълно, разчитайки на САЩ и други доставчици. Имаше и известно увеличение на търсенето на руското гориво в Азия.

Все пак ситуацията може да се промени тази зима, особено ако студеното време увеличи търсенето. Ако това се случи, Русия ще бъде подготвена, като капацитетът за износ ще се възстанови този месец след годишната поддръжка.

Износът на дизел и горива също спада

Износът на руски петролни продукти е спаднал през август до най-ниското си ниво от десет месеца на фона на спад в преработката на петрол, докато рафинериите се подготвят за планирана есенна поддръжка.

Потоците от петролни продукти от страната са спаднали до 2,3 милиона барела на ден през първите 26 дни на август, според данни, събрани от Bloomberg от анализаторската компания Vortexa Ltd. Това е с около 250 000 барела на ден по-малко, отколкото през юли, и приблизително под нивата през годината до момента.

Пазарът наблюдава отблизо доставките на руски петрол за улики за националното производство на суров петрол, след като Москва класифицира официалните данни за производството. Потоците суров петрол по море от страната са се повишили до осемседмичен връх, според последните данни за проследяване. Износът на рафинирани горива загуби инерция през август - когато някои продукти нарушиха ценовите тавани, наложени от Г-7.

Потоците от дизелово гориво и газьол, най-големият петролен продукт, изнасян от Русия, са спаднали до около 1,05 милиона барела на ден. Това е най-ниското ниво от май, когато няколко рафинерии бяха в процес на пролетна поддръжка. Износът на бензин и компоненти за смесване също е спаднал до едва 80 000 барела на ден, най-ниското ниво от октомври 2022 г.

Министерството на енергетиката на Русия посъветва производителите на горива да пренасочат част от дизела и бензина от експортния пазар, за да осигурят достатъчни вътрешни доставки.

Износът на нафта се е променил малко от юли на около 398 000 барела на ден. Пратките, насочени към Азия, са намалели, но са се увеличили тези към Африка и Южна Америка. Потоците на реактивно гориво са нараснали до 40 000 барела на ден, най-високото ниво от май.

Доставките на мазут, които представляват една трета от общите потоци на гориво, са паднали до около 603 000 барела на ден, най-ниското ниво от март 2022 г. Досега се наблюдава рязък спад в доставките за Близкия изток.

Изходните суровини за рафинерии, които включват полуготови продукти като вакуумен газьол, са се покачили до 133 000 барела на ден, най-много от май.

Обемите на пратките вероятно ще бъдат преразгледани, когато станат известни пълните пратки за август.