Газохранилищата в Европа са пълни на 90%, това може да се окаже недостатъчно

ермания вече предупреди, че рисковете от недостиг на газ ще се запазят до началото на 2027 г., освен ако не добави още газова инфраструктура.

20:10 | 18 август 2023
Автор: Елена Мазньова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хранилищата за природен газ в Европа са почти пълни, но това може да не стигне на региона за цялата зима.

На 16 август капацитетът на хранилищата на континента достигна 90,1%, според последните данни на индустриалната група Gas Infrastructure Europe. Това е най-високата рекордна стойност за това време на годината и значително изпреварва целта на Европейския съюз да достигне този процент на 1 ноември.

Въпреки това тези обеми не са предназначени да осигурят всички зимни доставки на газ в региона, а и се задава същинска буря от рискове. Потенциални стачки на работниците в Австралия заплашват да свият световния пазар на втечнен природен газ. Европа все още получава по-ниски количества от Русия на фона на войната в Украйна. А продължителните прекъсвания в Норвегия неотдавна доведоха до скокове на цените, което напомня за нестабилността на пазара.

С други думи, енергийната криза в Европа все още не е приключила. Фючърсите на нидерландския бенчмарк се насочват към трето седмично повишение поради продължаващите опасения за доставките, докато в петък се колебаят.

Енергийната сигурност на континента "е много по-голяма, отколкото беше по това време миналата година", заяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон в изявление в петък. "Но през последните седмици видяхме, че пазарът на газ остава чувствителен".

Зимният отоплителен сезон в региона официално продължава от октомври до март. По данни на Европейската комисия обемите може да покрият до една трета от търсенето на газ в ЕС през отоплителния сезон. Това до голяма степен зависи от метеорологичните условия, тъй като ниските температури могат да ускорят изтеглянето от подземните резерви.

Запасите от газ също така варират в отделните държави. Държавите, сред които Германия, Нидерландия и Испания, вече са надхвърлили целта на ЕС. Франция е сред изоставащите с нива на запълване от около 84%, след като по-рано тази година енергийните й доставки бяха нарушени от общонационални стачки.

Въпреки че цените на газа в Европа са с около 90% по-ниски в сравнение с пиковите стойности от миналата година, пазарната нервност и силната волатилност ще останат, тъй като световните доставки остават ограничени.

Германия вече предупреди, че рисковете от недостиг на газ ще се запазят до началото на 2027 г., освен ако не добави още газова инфраструктура. Балансът на пазара през следващата година ще зависи от това колко гориво ще остане в хранилищата след тази зима.