Австралийските работници изострят стачните действия в заводите на Chevron за LNG

Исканията на Chevron за намеса на регулаторния орган в трудовия спор ще бъдат разгледани на 22 септември и могат да доведат до прекратяване на патовата ситуация

09:46 | 14 септември 2023
Обновен: 09:53 | 14 септември 2023
Автор: Стивън Стапчински
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Работниците, заети с производството на втечнен природен газ в ключови обекти на Chevron Corp. в Западна Австралия, започнаха да разширяват кампанията си за стачни действия в спор, който разтърси световните енергийни пазари.

Служителите започнаха програма за ескалиране на действията в четвъртък, след като стартираха частични стачки на 8 септември, и ще увеличат прекъсванията на работа през "следващите дни и седмици", съобщи в публикация във Facebook Офшорният алианс, група, представляваща двата основни профсъюза.

Не е ясно колко часа на ден стачкуват работниците. Chevron заяви, че е получил уведомление, че работниците могат да започнат 24-часови спирания от 6 ч. сутринта в четвъртък местно време. 

"Нашият фокус е върху поддържането на безопасни и надеждни операции в случай на прекъсване и ще продължим да управляваме редица рискове и несигурности, които стачните действия могат да предизвикат", се казва в изявление на Chevron.

Членовете на синдикатите в съоръженията за втечнен природен газ в Горгон и Уитстоун по-рано обявиха, че планират да започнат целодневни прекъсвания на работа за период до две седмици, считано от 14 септември, ако страните не успеят да постигнат споразумение относно заплащането и други условия.

В рамките на ескалацията персоналът би могъл също така да ограничи дейности, включително акостиране и товарене на танкери или други плавателни съдове, работа по лабораторни анализи и възобновяване на работата на оборудването.

Според говорител на Офшорния алианс 500-те членове на профсъюза се срещат редовно, за да определят какви действия да предприемат. Стачките могат да приемат различни форми - от единични едночасови протести до по-продължителни действия - и могат да бъдат различни за отделните екипи, каза той.

Въпреки че износът на втечнен природен газ все още не е засегнат, продължителните стачки увеличават риска от смущения. Перспективата за по-малък износ на газ от един от най-големите доставчици в света доведе до повишаване на световните цени, тъй като заплашва с по-голяма конкуренция за втечнен природен газ по време на пиковото търсене през зимата в северното полукълбо.

Исканията на Chevron за намеса на регулаторния орган в трудовия спор ще бъдат разгледани на 22 септември и могат да доведат до прекратяване на патовата ситуация. Компанията подаде заявления за т.нар. декларации за неразрешими преговори за обектите, които потенциално биха позволили на Комисията за справедлив труд да вземе решение за условията на труд.