В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китайските банки затягат ограниченията за Русия след санкциите на САЩ

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 16.01.2024 г.

14:08 | 16 януари 2024
Обновен: 14:54 | 16 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Китайските държавни банки затягат ограниченията върху финансирането на руски клиенти, след като САЩ разрешиха вторични санкции срещу чуждестранни финансови фирми, които подпомагат военните усилия на Москва в Украйна. Най-малко две банки са поръчали преглед на руския си бизнес през последните седмици, като са се съсредоточили върху трансграничните сделки, твърдят запознати източници. Банките ще прекъснат връзките си с клиентите от санкционния списък и ще спрат да предоставят финансови услуги на руската военна промишленост, независимо от валутата или местоположението на трансакциите. Това съобщи Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Кредиторите засилват надлежната проверка на клиентите, включително проверки дали техните бизнес регистрации, упълномощени бенефициенти и крайният контрол идват от Русия. Прегледът ще бъде разширен до неруски клиенти, които извършват бизнес в Русия или прехвърлят ключови елементи от него в Русия през трета страна.

Този ход бележи ескалация на ограниченията, които китайските държавни банки имаха от началото на 2022 г., след като руската инвазия в Украйна предизвика вълна от санкции от държави, включително САЩ. Министерството на финансите на САЩ заяви миналият месец, че ще използва вторични санкции срещу банките, които улесняват сделките за Русия, за да набави оборудване, необходимо за нейната военна машина, разширявайки финансовата си битка срещу президента Владимир Путин.

Развитието подчертава степента, в която Китай спазва санкциите на САЩ, въпреки принципното противопоставяне между тях и обещава да поддържа икономически връзки с Русия. Правителството на президента Си Дзинпин избягва да предоставя голяма военна помощ на Русия, въпреки че дава дипломатическа подкрепа на Путин и засилва търговията в области, които не са забранени от санкциите.

Решението на САЩ да наложи вторични санкции е спорно, защото потенциалното въздействие е трудно предвидимо и носи риск от непредвидени последици. Предпазливи от нарушаването на правилата, банките могат да изоставят цели сектори, дори и да не бъдат санкционирани.

В последния кръг от ограничения на банките беше наредено да се придържат към строг праг в случаите, когато не могат да потвърдят дали техният бизнес, свързан с Русия, засяга сектори, които могат да бъдат засегнати.

Друга водеща тема от терминала на Bloomberg са огромният брой търговски кораби, които продължават да плават в южната част на Червено море след предупрежденията на западните военноморски сили да стоят настрана от решаващия търговски път, за да избегнат нападение от бунтовниците хути.

В петък Обединените военноморски сили – обхващащи както военноморските сили на Великобритания, така и на САЩ – посъветваха търговските кораби да стоят далеч от опасната зона. Съветът им дойде, след като и двете страни бомбардираха цели в Йемен, за да се опитат да потушат атаките срещу търговски кораби на бунтовниците хути, предизвиквайки загриженост за репресии.

Много кораби се отдръпнаха, следвайки съветите. Броят на преминаващите през Баб ел-Мандеб от петък насам е намалял с повече от половината в сравнение със съответния период месец по-рано, показват данни за проследяване на кораби, наблюдавани от Bloomberg.

Въпреки това 114 плавателни съда - включително петролни танкери, кораби за насипни товари и контейнеровози - все още са преминали през или от Червено море през тясната точка, показват данните.

Броят на товарните кораби, преминаващи транзитно през Баб ел Мандеб, е намалял с повече от половината

Последното преброяване се сравнява със 131 през същия период седмица по-рано, когато напрежението в региона вече беше високо и корабите бяха насочени от ракети и дронове на хутите.

Той обаче е по-малък от 272 кораба за същия период преди месец и 252 за същия период от време шест месеца по-рано.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.