Китай създава фонд за чипове за $27 млрд. заради затягащите се санкции на САЩ

Местните власти и Държавната корпорация за развитие и инвестиции могат да се присъединят към най-големия фонд за чипове в Китай

20:30 | 8 март 2024
Автор: Дон Чао, Юан Гао
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай е в процес на набиране на повече от 27 млрд. долара за най-големия си фонд за чипове досега, като ускорява разработването на авангардни технологии, за да се противопостави на кампанията на САЩ за осуетяване на възхода му.

Според запознати Националният инвестиционен фонд за производство на интегрални схеми набира капитал от местните власти и държавните предприятия за третия си инструмент, който трябва да надхвърли 200 млрд. юана от втория фонд.

Известна като Големия фонд, подкрепяната от държавата фирма разширява обхвата си точно в момент, когато САЩ се готвят сериозно да затегнат технологичните ограничения, целящи да забавят напредъка на китайските чипове и изкуствен интелект.

Създаването на много по-голям трети фонд, пряко контролиран от влиятелното китайско министерство на технологиите, е сигнал за възобновяване на усилията за овладяване на най-големия пазар на полупроводници в света след години на променлив успех с централно управление. Huawei Technologies Co. и нейният партньор Semiconductor Manufacturing International Corp. все още трябваше да разчитат на американска технология, за да създадат последния си усъвършенстван процесор.

По-голямата част от капитала за третата фаза на Големия фонд се очаква да дойде от местните правителства, техните инвестиционни звена и държавните предприятия, докато централното правителство ще допринесе само с малка част, казва един от източниците. Целта на Пекин сега е да обедини ценния капитал в цялата страна за големи проекти, което е ключов елемент от подхода на президента Си Дзинпин за "цялата нация", според лицето.

Подновяването на стремежа на Пекин към самостоятелност се случва в момент, когато САЩ настояват съюзниците си, включително Нидерландия, Геaрмания, Южна Корея и Япония, да засилят допълнително ограниченията върху достъпа на Китай до полупроводникови технологии и да запълнят дупките в съществуващия контрол върху износа. Големият фонд е от ключово значение за този стремеж на Китай.

Местните власти в Шанхай и други градове, China Chengtong Holdings Group и State Development and Investment Corp. са сред инвеститорите, които смятат да отделят по милиарди юани за третата фаза на фонда, заявиха лицата, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като става въпрос за частен въпрос.
Този фонд ще подпомогне финансирането на три до четири пула от капитал, управлявани от други генерални партньори в рамките на така наречената структура "фонд на фондовете", за да се диверсифицират източниците на сделки и инвестиционните стратегии. Фонд III, както ще бъде известен, също така ще подкрепя пряко местни фирми, казаха източниците. Преговорите за набирането на средства все още продължават и може да отнеме месеци, за да бъдат финализирани, допълват лицата.

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, правителството на Шанхай, Chengtong и Държавната корпорация за развитие и инвестиции не отговориха на запитванията за коментар. Секретният Голям фонд е основният инструмент на Китай за предоставяне на финансова помощ на местните производители на чипове.

Основана през 2014 г., тя привлече около 45 млрд. долара капитал и подкрепи десетки компании, включително местните шампиони в производството на чипове SMIC и Yangtze Memory Technologies Co.

Базираната в Шанхай SMIC е основният производител на чипове за Huawei. През 2023 г. тя успешно изработи 7-нанометров процесор за Mate 60 Pro - постижение, което САЩ смятаха, че е недостъпно за Китай.

Втората фаза на фонда, създадена през 2019 г., вече притежава дялове в 48 местни фирми за чипове. Встъпителният фонд, създаден през 2014 г., е акционер в 74 компании и стартъпи, според корпоративната база данни Tianyancha.

Счита се, че субектите, които получават капитал от Големия фонд, имат официално одобрение от Пекин. Това обикновено помага да се отворят вратите към други потенциални инвеститори и да се спечели по-голяма политическа подкрепа.
Въпреки това фондът работи предимно зад кулисите и държи инвестиционните стандарти далеч от общественото внимание, което според някои критици подкопава отчетността.

Той забави инвестициите си след антикорупционно разследване през 2022 г., което доведе до падането на предишния му ръководител и няколко други служители. Висшите китайски лидери разпоредиха разследвания, след като се разочароваха от липсата на пробив в разработването на полупроводници, които да заменят чуждестранния внос след години на големи държавни инвестиции.

Големият фонд отново започна да действа в края на миналата година, като инвестира над 10 млрд. юана в двегодишната компания Changxin Xinqiao Memory Technologies Inc. Основана през 2021 г., малко известната Changxin Xinqiao има общи акционери и генерален мениджър с водещия китайски производител на DRAM чипове Changxin Memory Technologies Inc., чието седалище също е в източния китайски град Хефей, според Tianyancha.