Какво да очакваме от технологичните акции през 2024

Аяко Йошиока, мениджър Портфейл, Wealth Enhancement Group

13:00 | 3 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ни за това, което влияе на Великолепната седморка. За Apple това беше 50% ръст през 2023г и за ден хората си помислиха, че ще продължи ръста, това ли е въпросът?

Да, Apple е най-малко предпочитаната от нас във Великолепната седморка. Технологичните акции бяха като цяло 56% в S&P500 през 2023. В началото на 2024г няма голяма изненада, а Apple, както Barclay казаха в бележката си за понижение на прогнозата заради забавянето на продажбите им на хардуер, ще бъде проблем.

Това, което държи акцията са всички обратни изкупувания. Но при мултипликатор почти 30 пъти, става по-малко привлекателна за в бъдеще.

В каква степен реакцията на Apple показва по-обща тревога, че целият фантастичен ръст при акциите в технологичния сектор от 2023г няма да продължи тази година?

През януари по принцип стават обрати. Всички знаем за кучетата на Dow и как се представят по-добре през януари. Забелязваме реализиране на печалба при много от тези имена във Великолепната седморка.

Обичаме технологиите в дългосрочен план. Много от тези имена носят голям заряд в дългосрочен план. Но в краткосрочен има извличане на печалба и е добре да използваш някои от чудесните имена на 2023г, за да си платиш данъците през 2025г.

За да реализираш част от добрата възвръщаемост за миналата година, трябваше да купиш една от акциите на Великолепната седморка. Ще бъде ли по-различно през 2024г? Има толкова различни неща около Седморката – например Nvidia бе ясната акция в изчисленията на изкуствения интелект. Може ли да продължите или трябва да сте конкретни, да забравите групата на седемте и да намерите Единствения?

Nvidia определено беше лидер във Великолепната седморка с 239% ръст за 2023г. Дали това ще се повтори? Едва ли. Да не забравяме, че през 2022г Nvidia бе с над 50% спад. Великолепният ръст през 2023г започна след значителен спад.

В дългосрочен план продължаваме да харесваме Nvidia и това, което правят. Те продължават ръста, общият им пазар – от гейминга, през машинното учене и дейта центровете и изкуствения интелект – продължаваме да го харесваме, но не вярваме да постигне такава възвръщаемост като през 2023г.

Диверсификацията не беше приятел миналата година. Но пред тази смятаме, че разширяването на пазара като цяло ще е от полза на инвеститорите.