Повечето военни чипове на Русия се произвеждат от американски и европейски компании

Огромната част от ограничените технологии влизат в Русия чрез реекспорт от трети държави, включително Китай, Турция и Обединените арабски емирства

18:30 | 25 януари 2024
Автор: Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миналата година Русия внесе модерни американски и европейски чипове за над 1 млрд. долара, въпреки ограниченията, целящи да попречат на военните на президента Владимир Путин да се сдобият с технологии, които да подхранват войната им в Украйна.

Класифицирани данни на руската митническа служба, получени от Bloomberg, показват, че повече от половината от внесените полупроводници и интегрални схеми през първите девет месеца на 2023 г. са произведени от американски и европейски компании.

Сред тях са Intel Corp, Advanced Micro Devices и Analog Devices Inc, както и европейските марки Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV и NXP Semiconductors NV. Няма предположения, че компаниите са нарушили законите за санкциите, а данните не посочват кой е изнасял технологиите за Русия, откъде са били изпратени и кога са произведени стоките.

Компаниите заявиха, че спазват изцяло изискванията за санкции, прекратили са дейността си в Русия при избухването на войната и са въвели процеси и политики за наблюдение на спазването им. Те заявиха, че работят за противодействие на незаконното отклоняване на стоки, включително със съответните органи.

Търговията подчертава трудностите, с които се сблъскват САЩ и Европейският съюз при прекратяването на доставките на високотехнологични продукти за руската военна машина в резултат на многократните кръгове от санкции след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Това позволи на Русия да продължи да произвежда бойни танкове и други оръжия, включително ракети, които атакуват украинските градове.

Огромната част от ограничените технологии влизат в Русия чрез реекспорт от трети държави, включително Китай, Турция и Обединените арабски емирства. САЩ и ЕС работят за блокиране на тези маршрути, като се фокусират най-вече върху списък с високоприоритетни т.нар. стоки с двойна употреба и модерни стоки, които са открити в руските оръжия в Украйна или са от решаващо значение за тяхното производство.

Понастоящем ЕС работи по нов пакет от санкции и няколко държави членки настояват блокът да направи повече, за да се справи с компаниите в трети държави, както и с търговията с произход от блока, като част от тези предложения.

Дистрибуторите извършват значителна част от продажбите на индустрията за чипове и те на свой ред имат множество доставчици. Производителите невинаги са задължени да проследяват къде отиват продуктите им след продажбата им на тези компании, въпреки че за някои специфични чипове за военна употреба трябва да има документална следа.

Като цяло митническите данни сочат, че през първите девет месеца на миналата година Русия е внесла чипове на стойност 1,7 млрд. долара, от които 1,2 млрд. долара са произведени от общо 20 компании. Останалите 500 млн. долара чипове вероятно са внесени от по-малки производители, включително някои от Европа и САЩ.

Класацията се оглавява от Intel, Analog Devices и AMD, след като се включат притежаваните от тях марки като Altera на Intel и Xilinx на AMD. Американските и европейските компании в списъка имат общи приходи от десетки милиарди долари през 2023 г.

Малък брой китайски производители и тайванската Realtek Semiconductor Corp. също са в топ 20, като Русия е внесла около 17 млн. долара от продуктите на последната. Няма данни тайванската компания да е изнасяла чипове директно за Русия или да е знаела, че стоките ѝ са попаднали там.

Митническата стойност на търговията с високоприоритетни стоки може би е спаднала леко през втората половина на миналата година, което предполага, че усилията на САЩ, ЕС и съюзниците от Групата на седемте за налагане на санкции срещу Русия вероятно започват да дават резултати, въпреки че тя остава над предвоенните нива, съобщи по-рано Bloomberg.

Данните на руските митници сочат, че броят на декларациите и общият годишен обем на доставките на чипс по тегло вероятно постоянно намаляват от 2021 г. насам. Това предполага, че Русия може да плаща повече за стоките, тъй като разходите за заобикаляне на ограниченията нарастват, или че видът на стоките, които Москва доставя, се е променил от началото на войната.

Обобщените данни не предоставят разбивка на това какво съдържа всяка доставка.

Русия спря да публикува официални данни малко след нахлуването си в Украйна. Федералната митническа служба съобщи в изявление по електронната поща, че временно не предоставя данни за външната търговия.

По-рано този месец Киевското училище по икономика съобщи, че между януари и октомври миналата година Русия е внесла бойни стоки на стойност 8,77 млрд. долара, което представлява спад от едва 10% в сравнение с периода преди санкциите, докато вносът на по-широко дефинирани критични компоненти за отбранителната индустрия е достигнал 22,23 млрд. долара.

Чуждестранните компоненти продължават да се намират в оръжията, които ежедневно поразяват Киев и други градове“, се казва в доклада.

Intel заяви, че спазва „всички приложими разпоредби за износ и санкции“, а договорите ѝ изискват от клиентите и дистрибуторите да спазват същите разпоредби. Компанията проявява „нулева толерантност към заобикалянето на нейните изисквания“, заяви тя.

Говорител на AMD заяви, че компанията работи с програми за „предотвратяване и отстраняване на последиците от продажбата на продукти на AMD в нелегитимни канали“. Компанията ще предприеме незабавни действия в отговор на всяка информация за продажби в забранени зони „и ще накара нашите дистрибутори и клиенти да направят същото“.

Texas Instruments заяви, че всякакви доставки на нейни продукти в Русия „са незаконни и неразрешени“. Специален екип следи продажбата и доставката на продуктите ѝ и компанията предприема действия, ако научи, че дистрибуторите и клиентите не спазват законите за експортен контрол.

Analog Devices заяви, че е прекратила дейността си в Русия, Беларус и окупираните региони на Украйна, когато войната започна. „Всяка доставка в тези региони след санкциите е пряко нарушение на нашата политика и е резултат от неразрешена препродажба или отклоняване на продукти на ADI“, заявиха от компанията.

Infineon посочи, че е „предприела мащабни мерки за спиране на всички преки и непреки доставки за Русия“. Компанията е инструктирала своите дистрибутори по целия свят да предотвратят пренасочването на нейни продукти или услуги в нарушение на санкциите и предприема действия срещу всички, за които е установено, че търгуват с Русия, заяви тя.

ST заяви, че спазва международните санкции от началото на войната и действа, като „засилва изискванията за спазване на мерките за всички наши канали за продажба“. Това включва необходимостта от бдителност срещу заобикаляне на санкциите и отклоняване на доставките, заяви тя.

Президентът на Microchip Ганеш Мурти заяви, че компанията осъжда незаконното използване на своите продукти и „се грижим да поддържаме целостта на веригата за доставки“, включително чрез проверка на клиентите в списъците на забранените страни. По думите му тя е част от работна група на американската индустрия, ръководена от Министерството на търговията, която обсъжда начини за борба с незаконното отклоняване на чипове.

Marvell заяви, че на нейните дистрибутори и клиенти е забранено да реекспортират продуктите ѝ за Русия и че тя преглежда отчетите от дистрибуторите в точките на продажба, за да потвърди спазването на изискванията. Компанията продава малко количество продукти на дистрибутори, които са задължени да предоставят доклади за съответствие и „Възможно е някои от клиентите на дистрибутора да продължат да препродават продуктите на компании, за които Marvell или нейните дистрибутори не знаят, не виждат и не контролират“, коментира тя.

NXP, която и преди е заявявала, че спазва всички закони за експортен контрол и санкции, Macom и Realtek не са отговорили на исканията за коментар.