Ограничаването на китайския достъп до технологии далеч няма да е евтино

Миналата година САЩ наложиха мащабни ограничения върху доставките на модерни полупроводникови технологии за Китай

13:35 | 30 декември 2023
Обновен: 13:49 | 30 декември 2023
Автор: Редакционна колегия
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

При всичките си различия с президента Джо Байдън републиканските законодатели подкрепиха поне един от ключовите приоритети на администрацията: блокиране на достъпа на Китай до съвременни американски технологии. Ако Конгресът се надява подобни ограничения за износ да бъдат ефективни, той трябва да окаже по-голяма подкрепа на агенцията, която отговаря за тяхното прилагане, пишат от редакционната колегия за рубриката Bloomberg Opinion.

Бюрото за промишленост и сигурност (BIS) към Министерството на търговията, в което работят около 500 души, е натоварено със задачата да изготвя и прилага правила, които определят кои продукти, произведени по американска технология, могат да се продават в чужбина, на кого и за какви цели. Освен това издава лицензи за одобряване на определени сделки. Мисията на агенцията придоби по-голямо значение и сложност през миналата година, когато САЩ наложиха мащабни ограничения върху доставките на модерни полупроводникови технологии за Китай. Целта на правилата е да забавят технологичния напредък на Китай, а не само достъпа му до конкретни изделия с двойна употреба.

Министърът на търговията Джина Реймондо пледира за финансиране, съответстващо на разширения мандат на агенцията. Наскоро тя заяви, че бюджетът на BIS е 200 милиона долара. „Това е колкото цената на няколко изтребителя. Финансирайте тази операция така, както трябва да бъде.“ Администрацията е поискала увеличение на бюджета на BIS за 2024 фискална година с 31 млн. долара до 222 млн. долара. Поддръжниците на идеята твърдят, че е необходимо дори повече, тъй като половината от увеличението ще бъде погълнато от инфлацията.

Въпреки това, вместо да се вслушат в призива на Раймондо за засилване на способността на BIS да контролира Китай, ястребите от Републиканската партия на САЩ се въздържат. Под ръководството на републиканеца Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, те обвиняват служителите на BIS, че раздават лицензи твърде безразборно. За да подкрепят критиките си, Маккол и още двама републиканци публикуваха по-рано този месец доклад, в който се отбелязва, че през 2021 г. агенцията е одобрила почти 90% от заявленията за износ за Китай (през 2022 г. броят им е спаднал под 70%).

Въпреки че някои от препоръките в доклада заслужават да бъдат разгледани, някои от констатациите в него са подвеждащи. BIS одобрява толкова много лицензи до голяма степен защото компаниите не си правят труда да подават заявления в случаите, в които има вероятност да бъдат отхвърлени. И макар да е вярно, че в някои случаи Китай е осуетявал контрола на САЩ, изглежда, че той е разчитал повече на контрабанда, създаване на фиктивни компании и търсене на помощ от американски конкуренти, отколкото на използване на наивни регулатори на BIS.

Разбира се, Реймондо и нейните помощници трябва да гарантират, че служителите на BIS ще проверяват внимателно заявленията за лиценз и ще разследват задълбочено потенциалните измами. Както Маккол и други предложиха, те трябва да работят със съмишленици за модернизиране на глобалния режим за контрол на износа.

Увеличеното финансиране ще помогне на BIS да се справи с всички тези предизвикателства. В замяна на това агенцията трябва да гарантира, че парите се изразходват разумно. Модернизацията на остарелите IT системи трябва да бъде основен приоритет - в един от последните доклади се изчислява, че „сравнително скромни инвестиции в цифрови технологии“ биха направили служителите на агенциите от 5 до 10 пъти по-продуктивни. Агенцията трябва да наеме повече обучени анализатори, които да следят бързо развиващите се технологии, и да наеме допълнителни служители по прилагането на законодателството с подходящи езикови умения, които да откриват нарушителите. Необходимо е да се обърне по-голямо внимание на оценката на ефективността на санкциите и на коригирането на тези, които не са ефективни.

Конгресът не бива да превръща съвършеното във враг на доброто. Дори докато политиците обсъждат дали и как да бъдат още по-строги спрямо Китай, BIS се нуждае от адекватни ресурси, за да изпълнява настоящата си задача. Би било недалновидно да не ги предоставят.