Продажбите на Huawei достигат близо $100 млрд. въпреки санкциите на САЩ

Продажбите скочиха до над 700 милиарда юана (98,7 милиарда долара), което е най-бързият темп на растеж от години насам благодарение на възраждащия се бизнес със смартфони и стабилните продажби на 5G оборудване

14:52 | 29 декември 2023
Обновен: 17:52 | 29 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Приходите на Huawei Technologies Co. нараснаха с 9% през 2023 г., с което завърши една драматична година за китайския технологичен гигант, който предизвика Apple Inc. и санкциите на САЩ с изненадващ пробив в технологията на чиповете.

Продажбите скочиха до над 700 милиарда юана (98,7 милиарда долара), което е най-бързият темп на растеж от години насам благодарение на възраждащия се бизнес със смартфони и стабилните продажби на 5G оборудване. На тримесечна база приходите са нараснали с 27% до най-малко 243,4 млрд. юана, според изчисленията на Bloomberg, които се основават на годишните данни. Това е рязко ускорение в сравнение с лекото покачване през третото тримесечие.

През 2023 г. Huawei направи фурор, след като пусна смартфон с усъвършенстван 7-нанометров процесор Kirin, произведен в Китай, който бе приветстван в цялата страна заради ограниченията на САЩ, целящи да попречат на технологичната индустрия на страната. Разкритието разпали дебат във Вашингтон за това дали тези ограничения са се провалили и какво още трябва да се направи.

Компоненти на смартфона Huawei Mate X5, включително чип Kirin 9000s, произведен в Китай.

Huawei, отписана като водещ играч на пазара на смартфони, след като САЩ я отрязаха от чуждестранни доставчици през 2019 г., се завръща. Базираният в Шънджън конгломерат се превърна в символ на решимостта на Китай да осуети ограниченията на своя геополитически съперник. Но самата Huawei предупреди за опасностите, които Вашингтон и нестабилната световна икономика ще представляват през 2024 г.

След години упорита работа успяхме да се справим с бурята. И сега сме почти в правия път“, каза Кън Ху, един от няколкото ръководители, които се сменят в ролята на председател, в традиционното си послание до служителите в края на годината. „Трябва да сме наясно, че промените в бизнес средата не се дължат само на геополитически конфликти, а и на колебанията в световните икономически цикли.“

Лидерът в областта на технологиите отбелязва най-силен растеж от началото на санкциите

След включването на Huawei в черния списък през 2019 г. компанията се радва на силна подкрепа в страната. Държавните телекомуникационни оператори сключиха с Huawei изгодни сделки в областта на 5G и изчислителните облаци, а други институции закупиха от компанията неработещи предприятия.

От пускането си на пазара през август Mate 60 Pro - джаджата със 7 nm чип Kirin - отне пазарния дял на iPhone 15 на Apple. А Huawei се превърна в основен играч в областта на полупроводниците - точно този сектор, който администрацията на Байдън се стреми да ограничи.

Huawei, която традиционно е лидер в мрежовото оборудване и смартфоните, създава мрежа от заводи за чипове и получава финансиране на стойност около 30 млрд. долара от правителството и от родния си град Шенжен, според Асоциацията на полупроводниковата индустрия.

През 2024 г. Huawei може да се наложи да се бори не само с постоянната кампания на САЩ за сдържане на Китай, но и с натиска да поддържа технологичния си напредък.

Последното ще става все по-трудно, тъй като и без това оскъдните критични компоненти за производството на чипове, като например оборудването, ще стават все по-напрегнати. Министърът на търговията Джина Реймондо заяви, че САЩ ще предприемат „най-силните възможни“ действия за защита на националната си сигурност, когато беше попитана как ще реагира на пробива на Huawei.

За да си осигури технологично лидерство, Huawei се стреми да разшири инвестициите в нововъзникващи технологии, като например изкуствен интелект.

Трябва активно да използваме тази възможност и да инвестираме ограничените си ресурси в най-критичните стратегически области“, пише Ху. „Общата ни стратегическа насока е ясна. Ще продължим да оптимизираме централата, да опростяваме управлението и да осигуряваме последователна политика, като същевременно правим корекции, когато е необходимо.