Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ЕС обмисля задължителна забрана за оборудване на Huawei в нови 5G мрежи

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 06.06.2023

12:31 | 7 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз обмисля да наложи на държавите членки задължителна забрана за използване на компоненти от компании, за които се смята, че представляват риск за сигурността, включително китайския телекомуникационен гигант Huawei. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Този ход се случва в момент, когато в Брюксел се засилва загрижеността, че някои национални правителства протакат работата по въпроса, твърдят служители, запознати с обсъжданията пред Financial Times. 

Само една трета от страните от ЕС са забранили на Huawei да участва в критични части от 5G комуникациите на блока въпреки препоръките, изложени от Брюксел, за изключване на високорискови доставчици от технологични инвестиции, заяви Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар на ЕС, пред министрите на телекомуникациите на блока на среща миналия петък. „Това е твърде малко. И това излага на риск колективната сигурност на съюза", каза той.

Препоръките, които бяха единодушно приети от държавите членки през 2020 г., варират от изисквания за сертифициране до диверсификация на доставчиците.

Насоките не съдържат забрана, но хора, които са пряко запознати с въпроса, заявиха, че ЕС може да въведе задължителна забрана за компании, за които се счита, че представляват риск за сигурността, като Huawei, ако държавите членки, включително Германия, продължат да се бавят.

Европейската комисия отказва да коментира темата. Предвижда се следващата седмица изпълнителният орган на блока да докладва за напредъка в целия блок при изпълнението на препоръките.

Нови правила, налагащи забрана, е малко вероятно да бъдат въведени преди изтичането на петгодишния мандат на настоящата Европейска комисия през 2024 г., предвид времето, необходимо за получаване на подкрепата на Европейския парламент и държавите членки за всеки нов закон.

Huawei пояснява, че се противопоставя на политизирането на оценката на киберсигурността. „Оценяването на рисковете за киберсигурността, без да се придържаме към технологичните стандарти, или изключването на конкретни доставчици от системата без подходяща технологична оценка, е нарушение на принципите на справедливост и недискриминация, а също и против законите и разпоредбите на Европейския съюз и неговите държави членки“. 

„Нито един съд досега не е установил, че Huawei е участвала в злонамерена кражба на интелектуална собственост, нито е изисквал от Huawei да плати обезщетение за нарушаване на чужда интелектуална собственост“, се казва още в позицията на китайската компания.

Вижте повече по темата във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.