Печалбата на Huawei се удвоява с пробива на произведените в Китай чипове

Компанията отчете 118% ръст на нетната печалба до 3,6 млрд. долара през септемврийското тримесечие

09:01 | 28 октомври 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Huawei Technologies Co. нарасна повече от два пъти през тримесечието, в което компанията разкри най-голямото си постижение в областта на чип технологиите, което е допълнителен знак, че китайският технологичен лидер стабилизира бизнеса си, разтърсен от санкциите на САЩ.

Компанията от Шенжен отчете 118% ръст на нетната печалба до 26,4 млрд. юана (3,6 млрд. долара) през септемврийското тримесечие и леко увеличение на продажбите до 145,7 млрд. юана, според изчисления на Bloomberg News от деветмесечните резултати, публикувани в петък. Тези данни включват първоначалните продажби на изключително популярния Mate 60 Pro, чиито доставки започнаха в края на август.

Huawei, отписана като водещ играч на пазара на смартфони, се завръща след като САЩ я отрязаха от чуждестранни доставчици през 2019 г. Тя наелектризира индустрията за чипове, като представи Mate 60 Pro със 7 nm процесор, произведен от Semiconductor Manufacturing International Corp.

Лидерът в областта на технологиите отбелязва най-силен растеж от началото на санкциите

Това изненадващо разкритие предизвика празненства в цял Китай и обвинения към САЩ, че кампанията за ограничаване на технологичния възход на страната се е провалила.

Смартфонът беше разпродаден почти веднага, което породи очаквания, че той може да подмлади състоянието на Huawei и потенциално да намали преднината на Apple Inc. в Китай, предвид признаците за разочароващ дебют на iPhone 15. Анализатори, сред които Джеф Пу от Haitong International Securities, смятат, че през 2024 г. Huawei ще може да създаде до 70 милиона смартфона, използващи собствените си чипове Kirin, което не е малко в сравнение с около 220-те милиона iPhone, които Apple доставя годишно.

САЩ няма да успеят да спрат Huawei и SMIC да постигнат напредък в технологиите за чипове, заяви пред Bloomberg News Бърн Джей Лин, бивш вицепрезидент на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. SMIC би трябвало да може да премине към следващото поколение при 5 нанометра с машините на ASML Holding NV, с които вече работи, отбеляза Лин, който в TSMC е защитил технологията за литография, която промени производството на чипове.

В навечерието на дебюта на Mate 60 Pro Huawei повиши маржовете си чрез серия от усилия за намаляване на разходите. Освен това компанията е отчела еднократни печалби от продажбата на бизнеса със смартфони Honor и на сървърно звено през 2020 г. и 2021 г., заяви тя.

„Продължаваме да оптимизираме системите си за управление, да подобряваме ефективността и качеството на операциите си и да усъвършенстваме стратегията си за продажби и продуктовия си микс“, се посочва в изявление на Huawei. „Тези действия оказаха много положително въздействие върху маржа на печалбата ни.

Възраждащата се Huawei ще създаде проблеми не само за Apple, но и за местните марки от Xiaomi Corp. до Oppo и Vivo, които се борят за продажби на свиващ се пазар. По данни на изследователската компания IDC доставките на смартфони в Китай са намалели с 6,3% през третото тримесечие, като причина за това са местните производители.

Възможно е обаче пазарът да е достигнал дъното си.

Очаква се китайският пазар да отбележи първия си годишен ръст през четвъртото тримесечие след повече от две години, главно поради по-силната конкуренция и ниската база за сравнение“, прогнозира анализаторът на IDC Уил Уонг.