Новият чип на Huawei е правен на машина на ASML

Макензи Хокинс, Bloomberg

17:30 | 26 октомври 2023
Обновен: 18:21 | 26 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Спомняме си как през лятото Huawei шокира света като пусна телефон с много модерен чип SMIC. Как се стигна до това, какъв е процесът?

В края на август, докато министърът на търговията на САЩ беше на посещение в Китай, Huawei организира дебюта на новия си смартфон с много напредничав компютърен чип.

Чиповете се измерват в нанометри, а чипът от 7 нанометра произведен от SMIC за Huawei далеч изпреварва нивото, на което САЩ искаше да задържи Китай с режима за контрол над износа въведен от администрацията на Байдън през миналата година. Предизвикателството се състоеше в това, че бяха нужни няколко месеца преди САЩ да привлече съюзници и по-точно Япония и Нидерландия, където се намират най-големите компании, създаващи оборудване за производство на чипове.

Години наред Китай е събирал такова оборудване, увеличил е запасите си след като САЩ обявиха контрол над износа и сега виждаме, че те могат да изменят оборудване на нидерландската компания ASML, предназначено за производство на не толкова модерни чипове и да започнат да правят чипове, които са по-близо до водещите отколкото САЩ смятаха, че Китай ще може да направи.

Какво казват САЩ относно телефона на Huawei и как са получили достъп до технологията, за да го произведат?

Около седмица след дебюта на телефона, САЩ обявиха, че разследват и оттогава запазват мълчание. Някои републиканци в Конгреса казват, че е очевидно, че SMIC са нарушили санкциите срещу Huawei и разпоредбите за контрол на износа и са ги снабдили с този модерен чип. Но администрацията на Байдън, която обнови правилата за контрол над износа едва миналата седмица и не направи нищо, за да има последици за SMIC, запазва мълчание относно това какви конкретни действия може да предприеме срещу SMIC и Huawei.

Джина Раймондо, министърът на търговията, заяви, че телефонът е повод за тревога и се води разследване.