САЩ затягат ограниченията за достъп на Китай до чипове и оборудване

Администрацията на Байдън си навлече критики заради забелязаните недостатъци в първоначалния контрол на износа

10:44 | 16 октомври 2023
Автор: Джени Леонард, Макензи Хоукинс, Иън Кинг, Деби Ву
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Съединените щати планира да въведе по-строги мерки за ограничаване на достъпа на Китай до съвременни полупроводници и оборудване за производство на чипове, за да попречат на геополитическия си съперник да се сдобие с авангардни технологии, които могат да му осигурят военно предимство.

Според запознати последните правила имат за цел да усъвършенстват и отстранят пропуските в ограниченията, обявени през октомври миналата година. Администрацията на Байдън се опитва да засили контрола върху продажбата на графични чипове за приложения на изкуствения интелект и модерно оборудване за производство на чипове на китайски фирми, казаха източниците, като помолиха да не бъдат назовавани, тъй като правилата все още не са публично оповестени.

САЩ също така ще проверяват допълнително китайските фирми, които се опитват да заобиколят ограниченията за износ, като пренасочват пратките през други държави, и ще добавят китайските фирми за проектиране на чипове към списъка с търговски ограничения, като изискват от чуждестранните производители да получат американски лиценз, за да изпълняват поръчки от тези фирми.

САЩ въведоха първоначалните ограничения за чиповете преди година в агресивен опит да ограничат технологичното развитие на Китай - стъпка, която според администрацията на Байдън е необходима за националната сигурност. Китай се възмути от ограниченията и ускори инвестициите си в изграждането на собствен вътрешен капацитет.

Актуализираните ограничения ще бъдат публикувани в началото на тази седмица, съобщиха хора, запознати с обсъжданията. Говорител на Съвета за национална сигурност отказа коментар, както и говорител на Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията.
Акциите на компании, свързани с чипове, поевтиняха по време се сесията в Азия след доклада на Bloomberg за последните ограничения. В Япония Tokyo Electron Ltd., Advantest Corp. и Disco Corp. отписаха поне 4%. Дяловете на южнокорейски компании, като Hana Micron Inc., също поевтиняха.

Администрацията на Байдън си навлече критики заради забелязаните недостатъци в първоначалния контрол на износа. САЩ въведоха първоначалните ограничения, преди да получат подкрепата на ключови съюзници, особено на Нидерландия и Япония, което позволи на компаниите за оборудване за чипове в тези страни да продължат да продават модерно оборудване на китайски клиенти.

Това спомогна за напредъка на Китай в развитието на вътрешния му технологичен капацитет. Huawei Technologies Co., китайският телекомуникационен гигант, който е в центъра на напрежението между САЩ и Китай, тихомълком представи нов смартфон през август, захранван от усъвършенстван 7-нанометров процесор. Разглобяването на телефона показа, че чипът е произведен от китайска компания, което демонстрира производствени възможности далеч отвъд етапа, на който САЩ се опитваха да спрат напредъка му.

Постижението хвърли съмнение върху способността на Вашингтон да попречи на технологичните амбиции на Пекин и предизвика политически натиск върху администрацията на Байдън да наложи повече санкции на Huawei и нейния партньор за производство на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp. САЩ започнаха официално разследване на телефона на Huawei. Всички произтичащи от това ограничения за Huawei или SMIC ще бъдат отделен процес от новите правила за контрол на износа.

"Макар че телефонът на Huawei сам по себе си не е основен проблем за националната сигурност на Съединените щати, това, което чипът вътре сигнализира за състоянието на китайската полупроводникова индустрия, със сигурност е", казва Грегъри Алън, директор на Центъра за изкуствен интелект и модерни технологии Wadhwani към Центъра за стратегически и международни изследвания, пише в доклад този месец. "Тези усъвършенствани възможности за производство на чипове неминуемо ще бъдат предоставени на китайските военни, ако вече не са били. По този начин пробивът на Huawei и SMIC повдига много трудни въпроси относно ефикасността на настоящия подход на САЩ."

Няколко компании възразиха срещу стратегията на администрацията на Байдън. Петер Веннинк, главен изпълнителен директор на нидерландския лидер в производството на оборудване за чипове ASML Holding NV, публично се противопостави на мерките и предупреди, че китайските компании ще разработят конкурентни технологии. Американски компании като Nvidia Corp. - лидер в производството на графични чипове, използвани за разработване на услуги за изкуствен интелект - също поставиха под въпрос дългосрочната ефективност на ограничаването на търговията. Независимо от това администрацията на Байдън се стреми да реши няколко висящи въпроса с по-строгите правила, по-специално разработването на изкуствен интелект и изпращането на технологии през други държави.

Новият контрол върху графичните чипове обхваща компоненти, наречени ускорители, които се използват в центровете за данни за обучение на софтуера за изкуствен интелект. Администрацията на Байдън променя параметрите, които регулират износа на тези чипове за Китай - ход, който идва, след като Nvidia разработи специфичен за Китай модел, за да заобиколи миналогодишните ограничения.

Освен това правилата ще ограничат доставките на определени чипове за чуждестранни дъщерни дружества и филиали на китайски компании и ще започнат да изискват лиценз за износ на забранени технологии за държави, които биха могли да бъдат използвани като посредници.

В същото време Вашингтон се съгласи с призивите на компаниите за по-малко общи ограничения, тъй като според лидерите на индустрията те трябва да продават на най-големия пазар на чипове в света. Съгласно новите правила на фирмите ще бъде разрешено да изнасят за Китай всички чипове, с изключение на най-мощните потребителски графични чипове, които обикновено се използват в геймърски компютри, и ще трябва да уведоми правителството на САЩ, преди да достави няколко избрани потребителски чипа на върха.

Nvidia и нейния конкурент Advanced Micro Devices Inc. разчитат на огромните си продажби на потребителски чипове, за да финансират своите изследвания и разработки на технологии за центрове за данни.

Според американски служители, запознати с правилата, актуализираните правила няма да включват ограничения за достъпа на китайските компании до американски или съюзнически услуги за изчисления в облак. Администрацията ще отправи искане за коментар, за да разбере по-добре възможните рискове за националната сигурност, свързани с този достъп, и вариантите за евентуалното им преодоляване.

САЩ също така удължиха срока на освобождаване на южнокорейските фирми Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc., както и на тайванския гигант Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. да продължат да изпращат някои ограничени технологии за производство на чипове до своите предприятия в Китай.