Китай е натрупал оборудване за чипове, за да заобиколи ограниченията на САЩ

Графика на деня, 22.01.2024 г.

10:04 | 22 януари 2024
Обновен: 10:06 | 22 януари 2024
Автор: Екип на Bloomberg
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Вносът на машини за производство на чипове в Китай скочи миналата година, тъй като фирмите увеличиха инвестициите в опит да заобиколят водените от САЩ усилия да спрат националната полупроводникова индустрия.

Вносът на машини, използвани за производство на компютърни чипове, е нараснал с 14% през 2023 г. до почти 40 милиарда долара - втората най-голяма сума по стойност в данни от 2015 г., според изчисления на Bloomberg, базирани на официални митнически данни. Увеличението дойде въпреки спада от 5,5% в общия внос миналата година, което подчертава значението, което китайското правителство и националната индустрия за чипове отдават на това да станат самодостатъчни.

Китайските компании за чипове бързо инвестират в нови фабрики за полупроводници, за да се опитат да усъвършенстват възможностите на страната и да заобиколят контрола върху износа, наложен от САЩ и техните съюзници. Тези ограничения затрудняват китайските компании да получат достъп до машините, необходими за производството на най-мощните чипове - и забавят развитието на високотехнологичния сектор в Китай, който се разглежда като заплаха за САЩ.

Вносът на Китай от Нидерландия скочи миналата година преди новия контрол върху износа, който допълнително ще ограничи способността на компании като Semiconductor Manufacturing International Corp. да получат най-новите машини.

През декември вносът на литографско оборудване от Нидерландия скочи с почти 1000% спрямо година по-рано до 1,1 милиарда долара, тъй като фирмите се втурнаха да купуват преди началото на холандските ограничения този месец.

Дори преди тези ограничения да влязат в сила, холандската компания ASML Holding NV отмени доставките на някои от своите машини от най-висок клас в Китай по искане на правителството на САЩ, съобщи Bloomberg по-рано този месец. Анулирането дойде седмици преди забраните за износ на висококачествено оборудване за производство на чипове да влязат в сила.