В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Републиканците ще продължат да пускат мигранти в САЩ, за да помогнат на Тръмп

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, "В развитие", 05.03.2024 г.

15:00 | 5 март 2024
Автор: Даниел Николов

Следващата серия от предварителните избори в САЩ ще определят почти със сигурност кои ще са кандидатите за президент на демократите и републиканците, но не може да се очакват някакви изненади. Джо Байдън и Доналд Тръмп ще бъдат големите победители от Супервторника, когато гласуват 15 американски щата, първият - защото няма конкуренция в партията си, а вторият - защото няма алтернатива. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

По време на Супервторника се разпределят най-голям брой (865) от гласовете, нужни за официалната номинация на някоя от двете партии. Единственият по-сериозен претендент извън Тръмп и Байдън е Ники Хейли, която се бори за републиканската номинация, но до момента тя няма значима победа на вече провелите се предварителни избори, каза Керемедчиев.

Освен Калифорния, голямо внимание тази година ще привлече Тексас, който традиционно има огромно политически и икономическо значение, но на тези избори е по-важен с границата си с Мексико и мигрантската вълна. И Тръмп, и Байдън посетиха щата, който се превърна в знамето на републиканците спрямо имигрантската политика на Байдън, която ще е основната тема в изборите, каза Керемедчиев.

Отвъд реториката, Белият дом предложи серия от инициативи за спиране на потока от поне 1 млн. нелегални мигранти годишно през границата на Тексас с Мексико, но те не успяват да преминат през управлявания от републиканците Конгрес.

"Републиканците блокират всякакви законодателни промени - нарочно оставят границата все още без контрол, за да може да използват тази карта в предстоящите избори. Байдън има малко възможности да окаже явен контрол върху граничните проблеми, които имат най-вече републикански щати като Тексас... Ще продължаваме да виждаме огромни потоци мигранти поне до средата на годината, за да може да се види, че администрацията на Байдън е слаба и не може да се справи с този проблем. Цялата кампания на републиканците е изградена на тезата: Байдън е много слаб президент във вътрешен и външен план - не може да се справи с войната в Украйна, не може да се справи с [Газа]."

Белият дом се опитва да противодейства на тази реторика и това може да окаже ефект върху политиката спрямо партньорите, като вече има втърдяване на това спрямо Израел, коментира Керемедчиев.

Защо икономиката не е тема на изборите тази година, какво ще е значението на гласовете по пощата може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.