Желязото очаква 10% седмичен скок, тъй като перспективите за Китай се подобряват

Зараждащото се съживяване на желязната руда помогна за повишаването на акциите на добивните компании

10:33 | 12 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Желязната руда се насочи към седмичен ръст от около 10% поради спекулациите, че икономиката на Китай може да се възстанови, което подобрява перспективите за търсене.

Фючърсите в Сингапур бяха малко променени близо до $108 за тон в петък, задържайки най-големия седмичен ръст от средата на 2022 г. Банките, включително Goldman Sachs Group Inc., подобряват перспективите си за растежа на Китай тази година, след като фабричната дейност и износът се ускориха повече от очакваното.

Суровината, основна за производството на стомана, претърпя брутален спад през първото тримесечие, потъвайки под 100 долара за тон поради признаци, че доставките по море в световен мащаб изпреварват търсенето, докато Китай се бори с постоянната имотна криза. Докато недвижимите имоти все още не са видели ясен обрат, други макро отпечатъци сочат съживяване в по-широки условия. Страната е най-големият вносител на желязна руда в света и играе централна роля на пазара, захранван от рудници в Австралия и Бразилия.

Зараждащото се съживяване на желязната руда помогна за повишаването на акциите на добивните компании. В Австралия BHP Group Ltd. е напът за четвърти седмичен напредък, а Rio Tinto Group и Fortescue Ltd. също поскъпнаха.

Желязната руда се понижи с 0,2% до 108 долара за тон в петък сутрин в Сингапур. В Китай фючърсите на желязна руда в юани в Далиан и договорите за стомана в Шанхай се насочиха към седмични печалби.