Съпруга на китайски технологичен магнат е разследвана заради сделки за $21 млн.

Публично признание заплашва да опетни една от най-влиятелните фигури в технологичната индустрия на страната

17:04 | 12 април 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските регулаторни органи насочват вниманието си към една от най-известните фирми в страната, занимаващи се с изкуствен интелект (ИИ) и компютърни технологии, след като разследване разкри как съпругата на нейния председател тайно е изтъргувала акции на компанията на стойност 150 млн. юана (21 млн. долара) по време на едногодишното оживление в сектора.

Dawning Information Industry Co, един от множеството китайски технологични лидери, включени в черния списък на САЩ, описва как Джан Дихуа е прибрала 590 000 юана от 232 сделки между 3 март 2023 г. и 14 март 2024 г. Акциите на компанията са поскъпнали с повече от 50% през този период.

Тогава инвеститорите вляха парите си във фирми, от които се очакваше да яхнат вълната на развитие на изкуствения интелект в страната, която е в технологична надпревара със САЩ. Dawning, която разкри аферата след запитване от фондовата борса, се извини за инцидента, но подчерта, че Джан е държала съпруга си Ли Гуоджи в неведение.

Акциите на компанията поскъпнаха с 4,1% в петък. Китайските регулаторни органи обещаха да се борят с търговията с вътрешна информация и други пазарни нередности, които продължават да се наблюдават на сравнително млади борси в бизнес среда, която често цени връзките.

 Траекторията на акциите на компютърния гигант по време на пазарния ръст 

Все пак рядко срещаното публично признание заплашва да опетни една от най-влиятелните фигури в технологичната индустрия на страната. Подкрепяна от елитния китайски научноизследователски институт, Dawning е един от малкото местни играчи, които разработват високопроизводителни чипове и сървъри за спонсорирани от държавата проекти. През 2019 г. Вашингтон наложи санкции на компанията заради ролята ѝ в разработването на суперкомпютри, като на практика я отряза от американски софтуер и компоненти.

Ли Гуоджи, който е председател на Dawning през последното десетилетие, е известен академик и член на Китайската академия по инженерство от 1995 г. Компютърният учен, завършил университета "Пърдю", ръководи Dawning по време на компютърния бум, стимулиран от усилията на Пекин да замени американските технологии.

Неотдавна инвеститорите определиха Dawning като една от компаниите, които ще спечелят най-много от изкуствения интелект.

Джан е започнала да търгува около две седмици преди акциите да започнат своето рали, което достига своя връх през юни същата година. След това акциите са поскъпнали с още 83% между дъното през февруари и 11 март 2024 г., тъй като вълнението от генерираното от алгоритми съдържание се разпали отново.

Нейните действия се считат за краткосрочна търговия от страна на съпруга на изпълнителен директор. Dawning заяви, че Джан е предала на властите цялата печалба в съответствие със закона за ценните книжа. Но компанията подчерта, че сделките не са равнозначни на търговия с вътрешна информация въз основа на частна информация, се казва в подаденото заявление, тъй като председателят не е бил консултиран. Dawning заяви, че ще проведе съответното обучение за ръководните кадри и че Ли и съпругата му ще спазват законите и разпоредбите.