WSJ: Китай иска от телекомуникационните оператори да се откажат от чуждите чипове

Директивата за телекомуникациите отразява действията на западните правителства да забранят използването на мрежово оборудване на китайската Huawei

15:50 | 12 април 2024
Автор: Едуин Чан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пекин нареди на телекомуникационни оператори като China Mobile Ltd. да заменят чуждите чипове в основните си мрежи до 2027 г., съобщи Wall Street Journal, цитирайки хора, запознати с въпроса.

Министерството на промишлеността и информационните технологии издаде директивата по-рано тази година, съобщи WSJ, нанасяйки потенциален удар на американските производители на чипове Intel Corp. и Advanced Micro Devices Inc. Техните акции паднаха с около 2% в предпазарната търговия в Ню Йорк.

Надзорникът на индустрията нареди на трите си най-големи държавни мобилни оператора, които включват China Unicom и China Telecom Corp., да инспектират мрежите си и да излязат с графици за замяна на процесори, които не са китайски, пише WSJ. Представители на трите оператора не отговориха веднага на искания за коментар.

Пекин ускорява кампанията си за изкореняване на американски технологии, отчасти за да заобиколи растящите санкции на САЩ. Правителството нареди на подкрепяните от държавата институции и корпорации да се откажат от iPhone, принуди фирмите да се откажат от чуждестранни компютри и поиска от производителите на електрически превозни средства да се придържат към местно проектирани чипове.

Широките, координирани усилия се ускориха през 2023 г. с възхода на национални шампиони като Huawei Technologies Co., което повиши перспективата за местни алтернативи по цялата верига на технологични доставки. Директивата за телекомуникациите отразява действията на западните правителства да забранят използването на мрежово оборудване на Huawei, което те смятат за заплаха за националната сигурност.

Трите държавни оператора на Китай са сред най-големите доставчици на облачни услуги и центрове за данни в страната, използвайки чипове от американски доставчици.