Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Intel трупа все по-големи загуби от производството на чипове

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 03.04.2024 г.

14:30 | 3 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Intel представи резултати, които показват все по-голяма оперативна загуба от бизнеса си за производство на чипове за други компании – удар за гиганта, докато той се опитва да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Intel твърди, че производственото ѝ звено е генерирало оперативна загуба за 7 млрд. долара за 2023 г. – по-голяма загуба от сумата от 5,2 млрд. долара, записана година по-рано. Подразделението достига приходи за 18,9 млрд. долара за 2023 г., с 31% по-малко спрямо 27,49 млрд. долара през 2022 г.

В резултат на новините цената на акциите на Intel се понижи с 4,3%, след като документите бяха подадени до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ (SEC).

По време на презентация за инвеститори главният изпълнителен директор Пат Гелсингер коментира, че 2024 г. ще бъде годината на най-лошата оперативна загуба за бизнеса на компанията за производство на чипове и че очаква печалбата и разходите да се изравнят на оперативна основа около 2027 г.

Гелсингер каза, че подизпълнителският ѝ бизнес е бил обременен от лоши решения, включително това, че преди една година се обяви против използването на екстремни ултравиолетови (EUV) машини от нидерландската фирма ASML. Въпреки че тези машини могат да струват повече от 150 млн. долара, те са по-рентабилни от по-ранните инструменти за производство на чипове.

Отчасти заради погрешни стъпки, Intel е възложила около 30% от общия си брой полупроводници на външни производители, с които работи на договор, като TSMC, споделя Гелсингер. Целта е този дял да бъде намален приблизително до 20%.

Сега Intel преминава към EUV инструменти, които ще покриват все повече и повече производствени нужди, тъй като по-старите машини постепенно биват премахвани.

„В ерата след EUV виждаме, че сме много конкурентни по-отношение на цена, производителност и сме обратно на лидерска позиция“, споделя Гелсингер. „А преди EUV ерата имахме много разходи и бяхме неконкурентоспособни“.

Intel планира да похарчи 100 млрд. долара за изграждането или разширяването на заводи за чипове в четири американски щата. Планът ѝ за връщане на бизнеса към успеха минава през убеждаването на други компании да използват нейните услуги за производство.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.