Intel спечели почти $20 млрд. финансиране за заводи за чипове в САЩ

Пакетът ще подпомогне инвестициите на Intel в САЩ на стойност над 100 млрд. долара, включително усилията за производство на авангардни полупроводници в мащабни заводи в Аризона и Охайо

16:10 | 20 март 2024
Обновен: 17:52 | 20 март 2024
Автор: Макензи Хоукинс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ ще отпуснат на Intel Corp. 8,5 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства и до 11 млрд. долара под формата на заеми, за да подпомогнат финансирането на разширяването на заводите за полупроводници, което е най-голямата подкрепа за програма, която би трябвало да съживи местната индустрия за производство на чипове.

Пакетът ще подпомогне инвестициите на Intel в САЩ на стойност над 100 млрд. долара, включително усилията за производство на авангардни полупроводници в мащабни заводи в Аризона и Охайо, съобщи в сряда Министерството на търговията. Парите ще помогнат и за заплащане на проекти за научноизследователска и развойна дейност в областта на оборудването и модерното опаковане в по-малки предприятия в Орегон и Ню Мексико.

Освен това Intel посочи, че планира да използва инвестиционни данъчни кредити от Министерството на финансите, които могат да покрият до 25% от капиталовите разходи, според Министерството на търговията. В сряда президентът Джо Байдън ще обиколи кампуса на Intel във Финикс и ще обяви предварителното споразумение с Intel за голяма награда от Закона за чиповете и науката през 2022 г. Intel е първата компания, която е сключила предварителна сделка за финансиране по Закона за чиповете за модерни съоръжения за производство на чипове.

Акциите на Intel поскъпнаха с 3,5% в предварителната пазарна търговия. Преди това те бяха затворили на цена от 42,05 долара, като са поевтинели с 16% от началото на годината.

Законът за чиповете заделя 39 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства - плюс заеми и гаранции на стойност 75 млрд. долара - за да убеди компаниите, произвеждащи чипове, да изградят заводи на американска земя.

Надеждата е да се обърне дългогодишната тенденция на изместване на производството на полупроводници в Азия. Министърът на търговията Джина Реймондо заяви, че САЩ се стремят да произвеждат една пета от съвременните логически чипове в света до края на десетилетието и че инвестициите на Intel са ключова част от тази цел.

За Intel съоръженията са част от амбициозния проект за промяна на ситуацията под ръководството на главния изпълнителен директор Пат Гелсингър. Усилията включват изграждане на леярски бизнес - дейност, която произвежда чипове за други компании - и Intel наскоро привлече Microsoft Corp. като един от основните си клиенти.

Гелсингър също така се опитва да възстанови технологичните възможности на Intel. През последните години компанията изостана от азиатските си конкуренти Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics Co. в тази област. Те ускоряват плановете си за разширяване на дейността в САЩ и също се очаква да получат стимули по Закона за чиповете през следващите седмици.

Предишните суми бяха присъдени на компании, произвеждащи полупроводници от по-старо поколение. Високопоставен служител на администрацията отказа да уточни колко федерално финансиране ще получи всеки от проектите на Intel, описвайки наградата като цялостно споразумение.

Гелсингър заяви, че изграждането на заводи в САЩ не е конкурентно от икономическа гледна тгочка в сравнение с Източна Азия. Тези награди помагат за възстановяването на този дисбаланс, каза той. Загубата на производството на чипове в САЩ е станала в продължение на десетилетия и може би ще е необходимо повече от настоящата програма за подкрепа, за да се обърне напълно тази тенденция.

"Наистина мисля, че ще ни е необходим втори такъв фонд", каза той в разговор с репортери преди събитието. "Това не се решава с една програма за три до пет години."

Парите ще бъдат отпуснати след етапа на надлежна проверка и ще се предоставят на траншове, обвързани с производствените цели и други показатели, определени от Министерството на търговията. Служителят, който помоли да не бъде назоваван, за да информира репортерите преди съобщението, отказа да уточни тези етапи и заяви, че те ще бъдат допълнително формулирани, когато Intel напредне към окончателно споразумение. Служителите на Търговския отдел очакват парите да започнат да постъпват до края на тази година, каза служителят.

Отпускането на средства на Intel ще бъде "най-голямото обявяване на безвъзмездна помощ за който и да е получател на чипове", заяви Раймондо пред репортери преди новината. Проектите ще създадат повече от 30 000 работни места в строителството и производството в четири щата, добави тя, като посочи 50 милиона долара, заделени в наградата на Intel специално за развитие на работната сила.

Сроковете за създаването на тези работни места ще варират в зависимост от обекта, каза служителката, като подчерта, че плановете за строителство на Intel остават в съответствие с първоначалните им прогнози. Това е повод за безпокойство: акциите на Intel поеха надолу по-рано тази година, след като Wall Street Journal съобщи за забавяне в Охайо.

Първото от няколкото съоръжения в Аризона ще започне да функционира до края на тази година, добави служителят, а производителят на чипове очаква строителството в Охайо да приключи в края на 2026 г.

Финансирането, обявено в сряда, е насочено единствено към търговското производство. Очаква се обаче Intel да получи и финансиране в размер на около 3,5 млрд. долара за производство на военни и разузнавателни чипове. Тази субсидия затрудни преговорите по по-широкия Закон за чиповете през последните няколко седмици, тъй като Пентагонът се оттегли от плана да плати повече от две трети от сметката.

Така наречената програма за защитен анклав на армията се изпълнява в рамките на отделен процес, каза служителят, като отказа да предостави допълнителна информация.

По-рано Министерството на търговията обяви, че са отпуснати награди на американския филиал на BAE Systems Plc, Microchip Technology Inc. и GlobalFoundries Inc. Общо над 600 компании са проявили интерес към средствата, а само производителите на съвременни чипове са поискали над два пъти повече средства от предвидените за тях.

На въпроса дали сумата, която Intel получава, е достатъчна, Гелсингyр отговори, че както неговата компания, така и Министерството на търговията са научили много по време на преговорите."Смятаме, че сме постигнали целите си", каза той. "Бих искал повече? Разбира се, че бих искал повече."